A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mennyit szeretnének tudni a betegek a FESS műtét veszélyeiről?

2009.05.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: szövődmények fess műtét melléküreggyulladás idült

Nemrégiben szó esett a FESS műtét során esetlegesen előforduló, szemmel kapcsolatos szövődményekről (http://tr.im/mYkI), még korábban pedig a műtét előtt szükséges alapos CT elemzésről (http://tr.im/mYlf). Mindezek alapján látható, hogy a FESS műtétet rendkívül fontos szervek/képletek kímélése mellett kell elvégezni, tehát ez a beavatkozás komoly odafigyelést és kellő gyakorlatot igényel.

Bár az orvos oldaláról közelítettem meg a kérdést, de végső soron az esetleges szövődményt természetesen nem az orvos, hanem a beteg szenvedi el. A bejegyzések célja elsősorban a betegek felvilágosítása volt. De vajon a betegek egyáltalán akarnak-e tudni ezekről a lehetőségekről?


A magyar betegekről nincs mért információnk, tudtommal nem készült ez ügyben eddig felmérés. A gyakorlat azt mutatja, hogy a betegek általában igénylik a részletes felvilágosítást, bár néha előfordul, hogy valaki azt mondja, ő az egészről inkább nem is akar tudni, csak legyen túl rajta, ha már egyszer úgyis meg kell csinálni a műtétet...

Szerencsére az amerikaik a betegek hozzáállást is lemérték, így van már némi adatunk is ez ügyben. Az ezzel kapcsolatos cikkekben (http://tr.im/mYos, http://tr.im/mYox) foglaltak alapján a betegek úgy érzik, hogy általában nem kapnak elég felvilágosítást a kockázatokról műtét előtt, és szeretnék a műtét rizikóját teljes egészében felmérni. Még akkor is, ha ez esetleg feszültséget okoz bennük. Ugyanakkor a veszély ismerete nem tántorította el a betegeket: több (lehetséges negatív) ismeret birtokában is a műtét elvégzése mellett döntöttek.
 

Bár a felmérések nem magyar betegek közreműködésével készültek, remélem, hogy a szövődmények átlagosnál részletesebb taglalása itt a blogban hasonló elvárásokat elégít ki hazánkban is!

süti beállítások módosítása