A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mandula körüli tályog (peritonsillaris abscessus)

2009.04.10. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó antibiotikum garat fertőzéses betegségek mandula körüli tályog betegségekről részletesebben torokmandula

A mandula körüli tályog általában heveny mandulagyulladás szövődményeként alakulhat ki. Mandulagyulladás esetén, ha a kezelés hatására - átmeneti javulás után - a panaszok nem múlnak el teljesen, és a torokfájdalom egyoldalivá válik, fokozódik, majd ismételten láz, elesettség alakul ki, a nyelés nehezített, a beszéd gombócos lesz, és esetleg az azonos oldali nyirokcsomók megduzzadnak, valószínüleg mandula körüli tályog alakult ki. Ritkábban az átlagos mandulagyulladás szakasz akár ki is maradhat, és eleve egyoldali, gyorsan fokozódó torokfájdalom képében jelentkezik a betegség.

A mandula körüli tályog kialakulása a garat felépítéséből, valamint a kórokozó baktérium gennyképző készségéből adódik. A torokmandula ugyanis olyan "ágyban" fekszik, ahol úgynevezett kötőszövetes rések mentén a mandula körül lehetőség van genny meggyűlésére. A gyulladás hatására, tályogképződés esetén, ezekben a résekben gennyel teli tömlő alakul ki. Sajnos ezek a kötőszövetes rések lefelé a mellkas felső részével közlekednek. Ezért ha nem kezdjük el időben kezelni a tályogot, akkor a potenciálisan mellkasba csorgó genny akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Emiatt a mandula körüli tályogot minden esetben kórházi körülmények között kell kezelni!

A tályog kezelése többrétű: egyrészt mindenképpen utat kell nyitni a gennynek a torok felé, megelőzendő a mellkasi életveszélyes szövődmények kialakulását. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. A tágítást naponta kell elvégezni, amíg a gennyürülés meg nem szűnik. Emellett a kórokozónak megfelelő, nagy dózisú antibiotikus kezelés is szükséges, eleinte akár vénásan adva. Természetesen a tüneti kezelés is elengedhetetlen: láz-, és fájdalomcsillapításra is szükség van.
Egy mandula körüli tályog teljesen tönkreteszi az adott oldali mandulát, ráadásul a kialakuló hegek miatt az átlagnál nagyobb esély van újabb és újabb tályog kialakulására. Ezért mandula körüli tályog esetén (után) a mandulaműtét mindig elvégzendő! Arról megoszlanak a vélemények, hogy azonnal, a tályogmegnyitással egyidőben történhet-e ez (ún. "á chaud", azaz "azon melegében" tonsillectomia), vagy a tályog gyógyulását követően szükséges-e megtenni.

Rendkívül ritkán, de mandulaműtötteknél is kialakulhat hasonló kórkép, ezt hegtályognak hívjuk. Ilyenkor a mandulaműtét után kialalkult heges résekben gyűlik meg a genny. Kezelése megegyezik a mandula körüli tályogéval: megnyitás és antibiotikum.

40 év felett (főleg erős dohányosoknál és/vagy rendszeres alkoholt fogyasztóknál), egyoldali torokfájdalom sajnos egyre többször rosszindulatú daganatot takar. Emiatt felnőttekben minden makacs, egyoldali torokfájdalom esetén a daganat lehetőségét ki kell zárni!

süti beállítások módosítása