A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Miért az orrot kell kezelni bizonyos fülbetegségeknél?

2009.04.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: video orr fül orrmandula dobhártya középfül fülkürt orrgarat

Mindenki, aki valaha már volt jó alaposan megfázva, észrevehette, hogy olyankor bedugul a füle, pattog, kattog, sípol, stb. Ennek oka, hogy az orr és a fül között fizikai összeköttetés van. Ez az összekötő cső az Eustach-féle fülkürt, mely az orrgaratból (az orr leghátsó részének két oldaláról) indul, és a középfülbe vezet. Abba az üregrendszerbe, ahol a hallócsontok is vannak, és amelyet a hallójárat felé a dobhártya zár el hermetikusan a külvilágtól. A fülkürt normális helyzetében zárt, azonban naponta több százszor, nyeléskor, rágáskor, ásításkor kinyílik, és ilyenkor az orrgaratból levegő áramlik a középfülbe. A beáramló levegőt a középfül nyálkahártyája újra és újra felhasználja, ezért szükséges a gyakori pótlás. De ha a nátha okozta orrnyálkahártya duzzanat, vagy kisgyerekeknél az orrgaratban található, megnagyobbodott orrmandula miatt ez a szellőzés nem működik, a középfül nem kap levegőt, és vákuum keletkezik. Ez mintegy behúzza a dobhártyát (vagyis a külvilág nagyobb légnyomása benyomja), az megfeszül, a hallócsontok nem tudnak megfelelően mozogni. Ez dugulásérzést és fájdalmat okozhat. Sőt, ha továbbra sem megy levegő a középfülbe, akkor akár a vákuum a helyi nyálkahártyából savót is szívhat ki, ekkor jön létre a savós középfülgyulladás. Ha a savó befertőződik, akkor pedig már kész is a gennyes középfülgyulladás... Gyermekeknél ez a folyamat akár órák alatt kialakulhat.

Az alábbi videó mutatja az ép viszonyokat, a jól működő fülkürtöt.



(forrás: franchclariana - youtube.com)

Ahogy az optikai eszközzel (endoszkóp) megyünk hátra az orrban, egyszercsak eljutunk egy tágas üregig. Ez orr vége, az orrgarat, ennek két oldalán nyílik a fülkürt. A videón a beteg többször is nyel (ilyenkor megemelkedik az alul látható lágyszájpad), ekkor láthatóan jobban megnyílik a fülkürt járata.

A következő videón látható, hogy egy megnagyobbodott orrmandula, hogyan is gátolja ezt a működést. Nagyon gátolja... Olyannyira, hogy amint hátraérünk az orrgaratba, csak egy nagy, szederszerű valamit látunk, ami kitölti a teret. Emelett egyszerűen fizikai képtelenség a fül nyomását kiegyenlíteni.

 


(forrás: avasiliadis - youtube.com)

 

süti beállítások módosítása