A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Meddig újulhat ki a pleomorph adenoma?

2017.06.30. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyálmirigyek pleomorph adenoma

Most jött vissza egy betegem 5 évvel a pleomorph adenoma miatt elvégzett parotisműtéte után azzal, hogy a háziorvosban recidíva gyanú merült fel. Szerencsére aztán kiderült, hogy vaklárma volt az egész, nincs semmi baj. Viszont azzal együtt, hogy felesleges idegességet és aggodalmat nem szabad kelteni a betegben, hogy ugyan most az jó hír, hogy mégsincs semmi gond, de még mindig nem nyugodhat meg, mert akár még később is kiújulhat, mégiscsak érdemes tisztában lenni azzal, hogy sajnos a pleomorph adenoma sok-sok évvel később is recidiválhat. De mit jelent a sok-sok év?

Ha meta-analízist nem is végeztem, de megnéztem jó pár cikket, ami ezzel a kérdéssel foglalkozik. Iszonyatos a szórás még egy-egy study-n belül is, pláne az egyes cikkek között, de az elég jól látható lejjebb, hogy átlag 5-15 év környékére tehető a műtéttől számítva az esetleges kiújulás ideje. Ezeket a kiújulási időket (cikkeket) találtam:

1 - 23 év (átlag 6 év)
4.6 - 11.6 év (átlag 7.4 év)
3 - 17 év (9.3 év)
2 - 29 év (átlag 7.7 év)
átlag 6.1 év
átlag 9.1 +- 7.5 év
2 - 50.5 év (átlag 15 év)

Három érdekesség is rejlik a fenti cikkekben. Az egyik, hogy amikor 1-2 éven belül kiújul, ott gyaníthatóan vagy a tumor tokja sérült, vagy a tumor főtömege mellett egy szatellita ág maradt benn, vagy valami hasonló esemény miatt lehet ilyen "gyors" kiújulás. A másik, hogy akár bőven több, mint 20 évvel a műtét után is lehet recidíva, sőt, az utolsónak belinkelt cikkben 50 és fél évvel az első műtét után (!) újult ki a daganat. Már ha ez az eredeti tumor kiújulása, nem pedig egy peches második daganat. Egyébként valószínűleg ennek a szegény betegnek a kiújulás idején már nem biztos, hogy a pleomorph adenoma a legfőbb gondja, de ez akkor is érdekes. Végül pedig, az utolsó előtti cikkben az egyik betegnél 10, azaz tíz (!) db parotisműtét történt ugyanazon, folyamatosan kiújuló pleomorph adenoma miatt. Nyilván ő a Gauss görbe egyik legvége, de hogy néha rohadt makacs is tud lenni ez a betegség, az is biztos.

süti beállítások módosítása