A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Légcsőmetszés myasthenia gravis miatt

2015.03.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: tracheostomia légcsőmetszés myasthenia gravis

Érdekes esettel találkoztunk a kórházban. Egy 70 év körüli beteget hozott a mentő azzal, hogy fullad, vagyis korábban fulladt, stridoros volt a légzése, de aztán meg mégsem, valahogy jobban lett. Végül 98% volt a szaturációja, már nem húzott, de azért behozták. Az elmúlt hónapokban nagyon sokat fogyott, alig tud nyelni, amikor nyel, akkor is sokszor félrenyel, és főleg olyankor fulladozik. Nehezen mozog alsó végtagi izületi és keringési problémák miatt, illetve még kiemelendő, hogy kis ptosisa is van.

A vizsgálata során érdemi légúti obstrukció nem volt, de mintha nem mindig tudta volna lenyelni a nyálát, és egyszerűen nem mindig mozogtak a hangszalagok, amit nem értettem. Nézem, mozognak a hangszalagok, megint nézem, nem mozognak, fullad, de aztán megint mozog, aztán mintha csak az egyik gégefél mozogna... Szóval nagyon fura volt. Végül ahogy nézegettük, beleszaladtunk egy olyan fulladásba, hogy gyorsan berohantunk a műtőbe, és Vargha Eszter kolléganőmmel csináltunk egy tracheostomiát. Ami ismét érdekes volt, mert a műtét elején megint semmi fulladás nem volt, de a vége felé, a Bose metszés előtt meg egy olyan roham, hogy át kellett gázolnunk a pajzsmirigyen, zéró elvarrás, csak némi kauterizáció mellett. Persze antikoagulált volt a beteg, jó nagy pajzsmiriggyel, a jugulum mélyére forduló tracheával, nyilván, úgyhogy volt izgalom.

Az ügy hátterében bennem valami neurológiai, intracranialis betegség merült fel első körben, de eszembe jutott, hogy nem lehet-e nyelőcső tumor, ami fogja a n. recurrens-t (jó-jó, tudom, hogy az nem okoz változó hangszalag-bénulást), de aztán a myasthenia volt a következő, egyre erősebb gondolatom. Egyébként jó nagy paksaméta egészségügyi dokumentációt hozott, de mivel befulladt, nem volt időnk az összes papírt alaposan átnézni, ráadásul volt köztük egy csomó reumatológiai és szemészeti papír is, amiket indifferensnek gondoltam először. Aztán a légcsőmetszés után kiderült, hogy a kulcs, és a megerősítés pont egy szemészeti papírban van. Pár hónapja a ptosisa hátterében elsősorban ocularis myasthenia merült fel, bár a mellkas CT thymomát nem igazolt. Ez teljesen passzolt a képbe, de persze még majd vizsgálódni kell.

Érdekes, én még nem láttam ilyet. Bár a történelemben már arra is volt példa, hogy a myasthenia első tüneteként jelentkezett a gégebénulás, pl. itt van rá ez a BMJ cikk.

süti beállítások módosítása