A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nemzetközi állásfoglalás a gyermekkori nátha kezeléséről - Vol.4

2014.01.27. | VargaZs | komment

Címkék: orr allergia gyógyszerek orrfolyás orrcsepp orrdugulás orrcsepp függőség gyermek fül orr gégészet

 A sorozat korábbi részeiben is írtunk róla, hogy az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság munkacsoportja 2013 júliusában bocsátotta ki állásfoglalását (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12235/full), amely a gyermekkori nátha kivizsgálására és kezelésre irányuló ajánlást tartalmazza.

A sorozat utolsó részében már csak a kezelésre koncentrálunk:

I. Első körben nézzük az allergiás náthában használatos szereket:

Orális és intranasalis antihisztaminok:Tabletta és orrcsepp formájában egyformán hatékonyak gyermekeknél is a 2. generációs antihisztaminok allergiás náthában. Tabletta formájában jobban tolerálhatóak, míg orrspray (pl. Allergodil) formájában gyorsabban hat. Az első generációs antihisztaminok használata nem javasolt kedvezőtlen terápiás indexük (mellékhatásaik) miatt. A gyermekek kisebb hányadánál a 2. generációs antihisztaminoknak is van szedáló (álmosító) mellékhatás, ez alól esetleg kivétel a fexofenadin hatóanyag (pl. Telfast, Altiva, Ewofex, Fexgen). 

Intranasalis kortikoszeroidok: Számos tanulmány javasola a nasalis kortikoszteroidok (szteroidos orrspray-k) használatát allergiás náthában gyermekeknél már 2 éves kortól és serdülőknél. A mometasone, fluticasone és ciclesonide hatása már a kezelés első napján elkezdődik. Az intranasalis szteroidok várhatóan javítják az asthmával társuló allergiás nátha tüneteit, a fluticasone furoate (Avamys) és mometasone (Nasonex) hatásos az allergiás kötőhártyagyulladásra is. Általánosságban jól tolerálhatóak. Az újabb, naponta egyszer alkalmazandó szerek (fluticasone propionate (Flixonase), mometasone, fluticasone furoate) előnyösebbek, ugyanis ezekről kimutatták, hogy nem okoznak a növekedésben elmaradást, vagy esetleg egy év kezelés után, nem úgy, mint a beclomethasone (Beclonasal). Ennek hátterében vélhetően az új szerek kedvezőbb biohasznosulása áll. 

Szisztémás kortikoszteroidok: felnőtteken végzett tanulmányokat alapul véve, gyermekeknél allergiás nátha esetén, ha minden áron szükséges, legkorábban iskolás kortól és akkor is csak max. 3-7 napon keresztüli alacsony dózisú 10-15mg/nap szájon át alkalmazott prednisolon jöhet szóba.

Leukotrién receptor antagonisták: Tablettában adva (pl. montelucast) önálló kezelésként is hatásos az allergiás nátha mindkét formájában.

Nasalis antikolinerg szerek:  allergiás náthában pl. Otrivin, Novorin, Nasic (xylometazolin), Nasivin, Afrin, (oxymetazolin), Rhinospray (tramazoline) gyermekeknél ritkán javasolt. Vizes orrfolyást csökkenti, de kevésbé hatékony az orrviszketésre, tüsszögésre vagy orrdugulásra.

Nasalis decongestansok: pl. Vibrocil, Otrivin-Allergia (phenylephrin) komolyabb orrdugulás esetén pár napig használható, azonban elhúzódó használat esetén ellentétes hatást vált ki és orrnyálkahártya duzzanatot, orrdugulást okoz, függőséghez vezethet.

Natrium-kromoglikát: pl. Taleum orrspray allergiás náthában történő használata eredményes, bár az erről készült tanulmányok nem túl frissek és napi többszöri használatáról is megoszlanak a vélemények.

Tengervizes orrmosók: nem drága és hatékony allergiás náthában,

Omalizumab (Xolair): egy mesterségesen előállított fehérje, ami a szervezet által termelt fehérjéhez hasonló, és a monoklonális antitesteknek nevezett gyógyszerek családjába tartozik. Az asztma súlyosbodásának megelőzésére és a súlyos allergiás asztma tüneteinek leküzdésére alkalmazzák olyan felnőtteknél és (6 éves és annál idősebb) gyermekeknél, akik már kapnak asztma-ellenes gyógyszereket, de akiknek az asztmás tüneteik az olyan gyógyszerekkel, mint pl. a nagy dózisú inhalációs (belégzéssel bejuttatható) szteroidok vagy az inhalációs béta-agonisták, nem kezelhetőek megfelelően. 

Tanulmányok alapján gyermekkori allergiás nátha kezelésében az alábbiakat célszerű szem előtt tartani:

- a nasalis kortikoszteroidok hatékonyabbak mind az antihisztaminoknál, mind a montelukastnál (leukotrién antagonista)

- a kromoglikát tartalmú orrcseppek a legkevésbé hatékonyabbak

- az orrdugulás kezelésében leghatékonyabbak a nasalis kortikoszteroidok 

Összeségében elmondható, hogy középsúlyos és súlyos allergiás nátha esetén, első vonalbeli kezelésként lokális kortikoszteroidok használata javasolt, különösen, ha orrdugulás a legfőbb panasz, de enyhe allergia esetén az antihisztaminokat célszerű előnyben részesíteni, hogy minimalizáljuk a szteroid bevitelt gyermekeknél.   

2. A nem fertőzéses és nem allergiás eredetű náthák kezelése:

Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan klinikai tanulmányok, amelyekre kezelési ajánlást lehetne alapozni gyermekeknél. Első körben tengervizes orrmosót és/vagy szteroidos orrspray-t érdemes javasolni. Amennyiben nincs javulás további kivizsgálás szükséges egyéb kórképek kizárása érdekében. Tartós orrdugulás esetén antihisztamin tartalmú orrcsepp, majd rövid ideig alkalmazott decongestans orrcsepp használata javasolt. Vizes orrfolyás esetén segíthetnek még az ipratropium tartalmú készítmények pl Otrivin plus (ennek ellent mond, hogy a használati utasításban 18 év alatt nem javasolt). Felnőtteken végzett vizsgálatok alapján még a capsaicin tartalmú szerek is csökkentik a tüneteket. 

süti beállítások módosítása