A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Tények és tévhitek az elektromos cigarettáról

2013.10.27. | VargaZs | komment

Címkék: onkológia

Az elektromos cigaretta a hagyományos cigaretta alternatívájaként látta meg a napvilágot. Vannak, akik úgy vélik, hogy kevésbé káros az egészségre, ráadásul olcsóbb is. De vajon igaz ez?

Az e-cigi hatékonyan csökkenti a nikotin függőséget dohányosoknál, azonban kutatók azt is kimutatták, hogy az elektromos cigi kipróbálásával egyesek épp, hogy felveszik a rossz szokást.

2011 és 2012 között az USA-ban megduplázódott az elektromos cigarettát használó gyermekek száma.

A működésének lényege, hogy kis mennyiségű, általában nikotint, vagy valamilyen aromát tartalmazó folyadékot párologtat el a fémcsőben elhelyezett fűtő egység, amely elemmel/akkumulátorral üzemel.   

A gyártók állítása szerint az elektromos cigaretta biztonságos alternatívája a hagyományos cigarettának, azonban az amerikai hatóságok ezt mégis megkérdőjelezik. Két népszerű márka bevizsgálása során változó mennyiségű nikotint és rákkeltő összetevőket mutattak ki.

Az oldott nikotin és más vegyi anyagok (dietilén glikol, nitrózaminok, tetrametylpyrazin) képesek káros hatással lenni az emberi szervezetre nézve, azonban ezek hatását még nem igazolták megbízható és tudományos módszerekkel.

Az e-cigi üzemeltetése valóban olcsóbb, mint a hagyományos cigarettázás. A kezdőcsomag és a hatóanyagot tartalmazó patron cseréje nagy eséllyel kevesebbre jön ki, mint egyhavi hagyományos cigi.  

Az elektromos cigaretta lehetséges veszélyei pontosan még nem ismertek, az emberi szervezetre gyakorolt hatása hosszabb távú vizsgálatok eredményeként ítélhető majd meg.

Forrás: www.mayoclinic.org , www.reuters.com, www.primehealthchannel.com   

süti beállítások módosítása