A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nyaki nyirokcsomó beolvadás: nem phlegmone, ezért nem kell nyitva kezelni a sebet

2011.04.02. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: nyirokcsomó nyak fertőzéses betegségek

Nemrég Halász Ágnes kolléganőm kezelt egy ifjú hölgyet a Bajcsy Kórházban nyaki nyirokcsomó gyulladás miatt. A beteg pechére a nyirokcsomó belseje elgennyedt, beolvadt. Amikor ez egyik délutánra kiderült, Ágival még aznap este megoperáltuk, és egy kb. 6-8 cm. átmérőjű, izolált nyirokcsomót tártunk fel és távolítottunk el a jobb II-es és III-as nyaki régió határáról. Egy óriási, gennyel teli üreg volt a nyirokcsomóban, nyirokcsomóban még nem is láttam ekkor üreget. Gyorsan le is fényképeztem. A sebet aztán bezártuk, a nyirokcsomó helyére, a sebzug alsó pólusába egy drain-t, seböblítő-csövet tettünk.

Ez a beteg valójában a szerencsétlenségében szerencsés volt. Ugyanis egy körülírt, tokkal bíró tályog alakult ki nála, nem pedig nyaki phlegmone. A nyaki phlegmone a nyak rései között, az izmok mentén, lap szerint terjedő gyulladás, ami életveszélyes szövődményekhez vezethet. Erről a betegségről, és annak kezeléséről előadást is tartottam a tavalyi Nemzeti Kongresszuson. Ott elég sokszor szóba is került, hogy fontos különbséget tenni a phlegmone és a tályog között, hiszen a kettő kezelése eltér egymástól. Phlegmone-ban nyitva kell kezelni a sebet, napi szintű, a rétegeket feltáró fertőtlenítéssel, míg egy körülírt, izolált gennyedés, egy tályog esetében erre elég csak egy bevarrt drain. Szebben gyógyul a seb, hamarabb jobban van és hazamegy a beteg a kórházból, mint egy phlegmone esetén a nyitott sebbel kezelt betegek.

Az esti műtét története aztán ott folytatódik, hogy a betegnek másnap megmutattam a nyakáról készült fényképet. Az ilyen fényképmutogatásokat egyébként részemről mindig meglehetős izgalom szokta kísérni, hogy vajon jó ötlet-e megmutatni. De mindig kérik a betegek, és mindig kiderül, hogy a beteg ugyanolyan szívesen nézegeti a sebét, mint a kezelőorvosa... A hölgy is jól vette az akadályt, később pedig megtalálta a blogot, és aztán ő kérte, hogy a fotó kerüljön fel ide, tancéllal.

Szóval íme a grandiózus üreg a nyaki nyirokcsomóban:



Ez pedig a tavalyi előadásom a nyaki phlegmone-ról: 

· 2 trackback

süti beállítások módosítása