A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az életminőség javulásának alakulása FESS műtét után

2010.12.01. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: életminőség fess műtét melléküregek melléküreggyulladás idült

Olvastam egy tanulságos cikket az Otolaryngology–Head and Neck Surgery-ben a FESS műtét utáni életminőség-javulás időbeli karakterisztikájáról. A szerzők fő konklúziója, hogy a műtétet követő 6. hónapban már ugyanolyan jól van a beteg, mint a 20. hónapban, tehát ha a későbbiekben FESS műtétre vonatkozó, hosszú távú életminőség-javulást szeretne valaki vizsgálni, elég lehet csak 6 hónapig követni a beteget, nem kell hosszabb ideig. 

Természetesen azok a betegek, akik FESS műtéten esnek át, az esetek 80-90%-ban összekötik az életüket a fül- orr- gégészükkel, mivel ezen betegségek (krónikus sinusitis, orrpolip) inkább csak karban tarthatók, de nem gyógyíthatók, még a FESS műtéttel sem. A cikkben leírtak szerint csak tudományos szempontból nem szükséges tovább követni őket.

Azonban van az írásban még egy nagyon fontos mondat, amit ki is másolok ide:
"Although QOL scores in this cohort were stable over time, it is important not to overapply these findings to individual patients."
Tehát az eredmények átlagot jelentenek, de nem teljesen érvényesek minden egyes betegre. Konkréten a 6. és a 20. hónap között csak a betegek 60%-a volt életminőség szempontjából stabil, 20%-nak romlottak, 20%-nak tovább javultak a panaszai. Érdekes lenne úgy vizsgálni a betegeket, hogy külön-külön felrajzolni az életminőség görbéjüket, aztán a hasonló görbéket csoportosítva lehetne a közös nevezőket keresni. Mik azok a faktorok, amik közösek az egyes csoportokban? Óriási lenne...

Csak ez a komoly tervezésen túl elég kooperatív betegeket is igényel sajnos. Na majd ha úgy alakul, itt is toborzok betegeket a tanulmányhoz. :)

süti beállítások módosítása