Komoly irodalma van már annak, hogy a vidéken felnövő gyermekek között kevesebb allergiás (szénanáthás, asztmás) beteg lesz felnőttkorban, mint a városi gyermekek esetén. Egy ezzel kapcsolatos cikkről júniusban én is csiripeltem. Viszont az, hogy ennek mi az oka, egyelőre nem igazán ismert. Szerencsére most a JACI-ban megjelent egy cikk, melyben arról írnak, hogy megtalálták az egyik olyan molekulát, amelyik felelős lehet ezért a jelenségért. Egerekben a takarmányfélékből, főleg a réti ecsetpázsitból származó arabinogalactan nevű anyag blokkolta az allergiás reakcióban döntő szerepű dendritikus sejteket, és csökkentette a légúti allergiás eredetű gyulladást és hyperreaktivitást. Ez lehet az egyik kulcs. Egyébként úgy találták, hogy csak a fűfélékből származó arabinogalactan okoz ilyen hatást, míg pl. a vörösfenyőből származó nem.
Jó, hogy ha nem csak feltételezéseink vannak ilyen ügyekben is. Én idáig mindig azt gondoltam, hogy manapság azért van több allergiás beteg, mivel a gyermekek kevesebbet érintkeznek kosszal és más olyan anyagokkal, amik serkentik az immunrendszer érését, illetve hogy több antibiotikumot szednek. De ezt csak gondoltam. Most már legalább van valami kézzelfoghatóbb is.