A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Akut szövődményes arcüreggyulladás kisgyermeknél idegentest miatt

2010.05.25. | drHorváthTamás | komment

Címkék: szövődmények arcüreg melléküregek gyermek fül orr gégészet melléküreggyulladás akut

A kisgyermekeknél néha előfordul, hogy valamilyen indíttatásból orrukba, fülükbe nyomkodnak apró dolgokat, például gyöngyöt, kavicsot, legoalkatrészt, vagy tulajdonképpen bármit. Eddig nálam a legérdekesebb az volt, hogy egy kb. 2 éves gyermek humuszt dugott az orrába, majd eltávolítás után pár órával ismét, aztán másnap megint. A történet további részét nem ismerem, remélem a harmadik után leszokott róla...

Ilyenkor a szülő hozza a gyerkőcöt, elmondja mi történt, az ember pedig szépen kiveszi az idegentestet. Általában simán egy mozdulattal, vagy szükség esetén, ha nem ennyire egyszerű az ügy, akkor helyi érzéstelenítésben, vagy ha olyan helyen van, akár narkózisban. Szerencsére aztán ezzel a probléma meg is van oldva.

Rosszabb esetben viszont előfordulhat, hogy nem tudunk idegentestről, viszont egész komoly egészségügyi problémával hozzák a gyermeket. Aztán utólag derül ki, hogy az egész oka valami rossz helyre tuszkolt tárgy volt. Ilyen esettel szembesültek a British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery-ben közzétett esetbemutatás írói is. Egy 9 éves gyermeket hoztak be szülei egyoldali, már a szemgödörbe terjedő arcüreggyulladás miatt. Az elvégzett arckoponya CT vizsgálat gennyes-polipos arcüreggyulladást igazolt, amely már a szemgödör csontos falait is elkezdte bontani, és kezdett beterjedni magába a szemgödörbe. Altatásban arcüregműtétet végeztek, és kiderült, hogy ezt a durva gyulladást az arcüregben elhelyezkedő, 42 darab, egyenként pár milliméter és 3 centiméter közötti hosszúságú műanyag sörte okozta. Ébresztés után a gyermek elmesélte, hogy ezekkel a fogai közti résben szokott vájkálni, amely miatt a fogai között egy résnyi sipoly alakult ki az arcüreg felé. Aztán ezen ezen a nyíláson át sorra "beestek" a sörték az arcüregébe. Erről ő otthon nem szólt semmit, viszont szép lassan begyulladt az arcürege, mely eljutott a fent leírt állapotig, majd műtétig.

A műtét után még antibiotikus kezelést kapott, majd fogászaton zárták a sipolyt is, tehát abszolút happy end lett a vége.

A történetnek van egy általános tanulsága: Sok olyan beteggel találkoztam már, aki tisztítás címszó alatt rendszeresen piszkálta valamilyen kemény, vékony, esetleg hegyes tárggyal (volt aki tűvel!) a fogai közti réseket. Mint a fenti történet mutatja, ennek akár sipoly is lehet a vége. Ne tegyék!

süti beállítások módosítása