A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Négy jó tanács allergiás náthásoknak

2010.05.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia tanácsok

Megkezdődött, vagyis egy ideje már tart az allergiaszezon. Twitteren ma olvastam egy jó, négy tippből álló tanács-csomagot a szénanáthásoknak, amit érdemes megfogadni. Ez a felsorolás részben azoknak is szól, akik sejtik, hogy allergiások, de nincsenek kivizsgálva, és/vagy allergológus nem állított be nekik kezelést.

A négy hiba, amit ne kövessenek el az allergiás náthások, vagy allergiára gyanús tüneteket produkálók:

1. hiba: Valakinek allergiás panaszai vannak, és nem történt kivizsgálás, beállított kezelés.

Ez azért nem jó így, mivel egyrészt nemcsak a szénanátha járhat allergia-szerű panaszokkal, hanem egész más betegségek is, például idült melléküreg gyulladás. Ráadásul ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor nem feltétlen tudja időben, szezon előtt elkezdeni a kezelést, ezért a panaszai a szezonban súlyosabbak lesznek (lásd később).

2. hiba: Túl gyakran nyúlunk gyógyszerhez, pedig sokszor egyszerűbb az allergént eltávolítani, vagy elkerülni.

Azt hiszem ezt felesleges magyarázni.
Azért van pár tipp, hogy a pollentől hogyan szabaduljunk meg:
- otthon mindig váltsunk ruhát, az utcait tegyük el
- gyakran mossunk kezet, arcot
- tartsuk inkább zárva az ablakokat

3. hiba: Túl későn kezdünk gyógyszert szedni.

Ha valaki az előző javaslatok betartása mellett is panaszos, akkor érdemes gyógyszert szednie, vagy allergia ellenes orrsprayt, szemcseppet használnia. De ezek sokkal hatékonyabbak, ha a szezon előtt 1-2 héttel már elkezdjük használni őket, mintha csak a panaszok fellépte után élünk velük.

4. hiba: Olyan élelmiszereket fogyasztunk, amik keresztallergiát adnak a pollenekre.

Bizonyos élelmiszerek ugyanazt az allergiás reakciót váltják ki, mint a pollenek, ezért ezeket a szénanáthásoknak javasolt kerülni, főleg ha megtapasztalják a keresztallergiát. Egy korábbi bejegyzésemben, az orális allergia szindrómáról szólóban írtam a keresztallergiát adó zöldségekről és gyümölcsökről.


A fentieket tessék megfogadni! Az allergiás nátha nem halálos betegség, de komolyan meg tudja keseríteni a betegek életét, nagyon lerontja az életminőséget!

süti beállítások módosítása