A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orális allergia szindróma

2009.08.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia betegségekről részletesebben

 

Az orális allergia szindróma (OAS) egyfajta ételallergia. Az OAS-ban szenvedő betegeknél bizonyos ételek elfogyasztása után helyi allergiás reakció lép fel, ajak- vagy nyelvduzzanat, torokviszketés, rosszabb esetben gégeödéma, akár fulladás is kialakulhat. Néha megjelenhetnek az allergiás náthára utaló jelek is orr- és szemtünetekkel.


Allergiás reakció a torokban
(forrás:
http://www.foodallergens.info/)

Az OAS oka keresztallergia, azaz az egyes ételekben (gyümölcsökben, zöldségekben, mogyoróban és dióban) található molekulák hasonlósága más, allergiát okozó anyagokkal, elsősorban pollenekkel. Az OAS tehát pollenallergiában szenvedő betegekben lép fel, és az adott étel elfogyasztása után általában perceken belül kialakulnak a jellegzetes helyi tünetek. Néha asztmásoknál is megfigyelhető ez a hajlam. Általában a felnőttek között több megbetegedést találunk, mint gyermekeknél. Amennyiben nem növényi eredetű ételre (tehéntej, tojás, tengeri állatok) is kialakulnak a tünetek, az általában a betegség súlyosabbá válására utal, legalábbis hevesebb reakció, akár anafilaxiás sokk is felléphet.

A diagnózis megerősítése laborvizsgálattal történik, melynek során mind az adott ételre, mind a pollenre pozitiv specifikus IgE eredményt kapunk. De laborvizsgálat nélkül is jellegzetesen mindig ugyanahhoz az ételhez köthetők a panaszok. Egyébként legtöbb esetben főzéssel megfelelő mértékben károsodnak a reakciót kiváltó molekulák, így elsősorban csak a nyers ételeknél alakulnak ki a tünetek.

Az OAS kezelése leginkább megelőzésből áll: kerülni kell az adott ételeket, vagy főtt állapotban szabad csak fogyasztani őket. Ha már létrejött az allergiás reakció, akkor a kezelés megegyezik az egyéb allergiás megbetegedésekével: antihisztamint, szükség esetén szteroidot kell adni, ritkán, súlyos esetben légútbiztosítás, keringéstámogatás is szükséges lehet. Rendszeresen visszatérő, súlyos OAS-ban a pollenek ellen alkalmazott
immunterápia hatásos lehet.


 
Egy lista a keresztreakciót adó pollenekről (+ latex):
 
Parlagű: dinnyefélék, banán, cukkini, uborka, pitypang
Nyírfa: alma, körte, barack, cseresznye, szilva, kiwi, répa, burgonya, paradicsom, bors, koriander, zeller, petrezselyem, dió, mogyoró, mandula
Fűfélék: barack, körte, dinnyefélék, paradicsom, narancs
Fekete üröm: zeller, alma, kiwi, mogyoró, répa, petrezselyem, koriander, napraforgó, bors, bab, borsó, majoranna, oregano
Éger: zeller, körte, alma, mandula, mogyoró, körte, petrezselyem, cseresznye
Latex: banán, avokádó, kiwi, papaya, gesztenye

 
Olvasnivaló a témában: 1, 2, 3

 

süti beállítások módosítása