A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Meglepően sok az osteoma, az orrmelléküregek jóindulatú csontdaganata

2009.09.30. | drHorváthTamás | komment

Címkék: diagnosztika homloküreg melléküregek rostasejt orrpolip

 

A legújabb Laryngoscope-ban - mely a fül- orr- gégészet talán legrelevánsabb újságja - megjelent az eddigi legnagyobb esetszámot felvonultató cikk a néma, panaszokat nem okozó, orrmelléküregekben elhelyezkedő jóindulatú csontdaganatról, az osteomáról. Az osteoma a leggyakoribb csontdaganat a fej-nyaki régióban. Legtöbbször a melléküregekben fejlődik ki, de elhelyezkedhet az állkapocsban, a felső állcsontban, vagy akár a fül mögötti csecsnyúlványban is. Az osteomák nagyon lassan nőnek, évek alatt érik csak el a centiméteres nagyságot. Emiatt legtöbbször panaszt nem okoznak, mellékleletként találjuk meg őket. Bár azért előfordul, hogy ha rossz helyen találhatóak, például a homloküreg szájadékában, akkor azt elzárva homloküreg gyulladást okoznak, vagy a nagy osteoma deformitás formájában nagyon ritkán akár kívülről is láthatóvá válik. A kezelése műtéti eltávolítást jelent, de máig vita tárgyát képezi, hogy megelőzésképpen a panaszt nem okozó, néma osteomát is kivegyük-e, vagy csak azt, ami ténylegesen már panaszt okoz.

Az alábbi, koronális síkú CT felvételen egy meglehetősen nagy, a szemtől befelé található melléküregekben, az úgynevezett rostasejtekben található osteoma látszik. Az osteoma a nagy fehér paca jobb oldalon (azaz a beteg bal oldalán):
 
(forrás: http://www.ispub.com)
 
Ebben a Laryngoscope cikkben 1889 ember koponyájáról készült CT felvétel. Ők mind valamilyen melléküreg betegségre voltak gyanúsak, de nem volt ismert osteomájuk. 3%-ukban találtak osteomát, amely legtöbbször a fent említett rostasejtekben volt található. Ez nem korrelál az eddigi irodalommal, mert eddig úgy tudtuk, hogy a homloküregben fordul elő leggyakrabban. A homloküreg ebben a tanulmányban viszont csak a második helyet kapta meg. 1,7:1 volt az arány férfiak javára. A legnagyobb osteoma 31 mm átmérőjűnek bizonyult, a legkisebb 2 mm-es volt. 37%-ban fordult elő valamilyen más melléküregi eltérés is a daganat mellett, mely majdnem egyenlő arányban jelentett lezárt szájadék miatti izolált melléküreg gyulladást, illetve általános, több melléküreget érintő gyulladást, valamint orrpolipot.
 
A 3% azért nem kevés. Bár ez nem a teljesen egészséges populációban való előfordulást jelenti, nyilván ott kevesebb fordul elő. Többek között emiatt, illetve amiatt is, hogy ritkán okoz kezelnivaló panaszt, nem érdemes szűrni.
 
Viszont hamár a szűrésnél tartunk, érdemes elolvasni a Plastik Mediában született Melanomamobil című bejegyzést!

 

süti beállítások módosítása