A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ambuláns fül- orr- gégészeti műtétek: hol a felső határ?

2021.03.20. | drHorváthTamás | komment

Címkék: parotisműtét pajzsmirigyműtét stapedotomia

Képzeljük el, -pláne, most ebben az emberpróbáló COVID 3. hullámban-, hogy egy csomó, egész nagy fül- orr- gégészeti műtétet ambuláns formában végzünk el, és a beteg nem terheli a fekvőbeteg ellátást. A beteg bejön, átesik egy komolynak mondható beavatkozáson, majd pár órával később, egy megfigyelési időszakot követően, még aznap távozik. Mondjuk kivesszük az egész pajzsmirigyét, vagy stapedotomián esik át, esetleg parotidectomián. Ugye milyen futurisztikus?

Hát nem is annyira az. Egy erre felkészített egészségügyben a teljes pajzsmirigy eltávolítás (Ambulatory Surgery vs Overnight Observation for Total Thyroidectomy: Cost Analysis and Outcomes), a stapedotomia (Day-case stapes surgery: Day-case versus inpatient stapes surgery for otosclerosis: a randomized controlled trial), de a parotidectomia (Outpatient vs inpatient parotidectomy: Systematic review and meta-analysis) is elvégezhető kvázi járóbeteg ellátás keretében. Milyen jól is jönne ez nekünk is így a COVID idején! Mondjuk nem most a 3. hullámban, amikor aki él és mozog, muszáj, hogy a COVID-dal foglakozzon, mert tényleg nagyon ramaty a helyzet. De egy átlagos COVID időben (háhá, mert már olyan is van: átlagos COVID időszak).

Az egészségügy jóval kisebb terhelése mellett lehetne nem totálisan sürgető műtéteket is elvégezni. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden fenti műtétet ambuláns formában kell vagy lehet elvégezni. Gondos betegbeválasztás szükséges, mert nem minden beteg alkalmas arra, hogy aznap hazamenjen az egészégügyi intézményből. Ez elsősorban a beteg általános egészségügyi állapotának kérdése, vannak-e társbetegségek, vagy terhelő anamnézis, stb. De lehet lokális is, mert egy kis pajzsmirigy eltávolítása nem ugyanaz, mint egy óriási substernalis struma, vagy egy tracheomaláciát okozó kompressziós pajzsmirigy. Aztán ez a kérdés attól is függ, hogy hol lakik a beteg, van-e segítség a gondozásban, stb. És hát persze nem minden hely alkalmas arra, hogy ilyen formában lássák el a beteget. De ha lesz végre egy kis nyugtunk, érdemes lenne átgondolni (a döntéshozóknak), hogy nem lenne célszerű végre itthon is ebbe az irányba gondolkozni.

 

things-they-didn_t-teach-you-in-medical-school-learning-from-the-burger-pros-958x423.jpg

süti beállítások módosítása