A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hajszárítóval a fülfolyás ellen

2021.01.16. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül hajszárító hallójáratgyulladás külsőfül hallójárat fülfolyás

horvatht_otsz.jpeg A bejegyzés írója: dr. Horváth Tamás fül- orr- gégész


A legutóbbi, a krónikus középfülgyulladás okozta fülfolyás kezeléséről szóló podcast adásunkban (Podcast 9. rész: A fülfolyás evidence based, nem műtéti kezelése) felmerült kérdésként, hogy mi a helyzet a hajszárítóval, amit szintén szoktunk javasolni a fül szárítására. Én erre azt mondtam, hogy igen, annak is van létjogosultsága, de a Cochrane evidenciákban ezt nem említik, és kértem, hogy a mikrofont kapcsoljuk ki :). Most a hajszárító kérdésnek kicsit jobban utánanéztem, és konkrétabb választ tudok adni ezen a vonalon.

A hajszárítót lehet ajánlani a fül szárítására, az útmutatás úgy szól, hogy langyos levegővel, kb. 30 cm távolságból szárítsuk vele a fület. Ebben világszerte nagy az egyetértés, sok, neves intézmény, szervezet így ajánlja, lásd például:
ENT Health (American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery
American Speech-Language-Hearing Association
University California Los Angeles
British Medical Journal - Otitis externa (10 minutes consultation)


Ugyanakkor egy dologra muszáj felhívni a figyelmet. A hajszárító használatát nem a gyulladt, és ezért váladékos fül kiszárítására ajánlják, hanem elsősorban fürdés után a víz eltávolítására, hogy megelőzzük a hallójáratgyulladást (Podcast 6. rész: A kellemetlen nyári fülfájások oka: a hallójáratgyulladás). Tehát nem egy beteg, folyós fül kiszárításáról szól ez a történet, hanem az egészséges fülről, megelőzési céllal. Itt viszont még tovább kell menni. Ez az ajánlás egyáltalán nem evidence based ám! Érdemes rákeresni a pubmeden, és kiderül, hogy a hajszárítózásra semmilyen tudományos adat nincsen:

hair_dryer_ear_2.jpg

 

Szóval ajánlunk egy metódust, mert logikusnak tűnik. De nem tudjuk, hogy tényleg működik-e, mert az igazolásához komoly tudományos munka szükséges, jópár orvos és biostatisztikus sok-sok munkaórája. Egy ilyen kis dolog esetében ezt nyilvánvalóan nem éri meg elvégezni, mivel ennél fontosabb dolgaink vannak. Ezért megnyugszunk, hogy azért a hajszárító csak nem lehet ártalmas, és hátha segít. Ennyi erővel viszont akár a krónikus fülre is ajánlhatjuk talán. Igen, tudom, ez így nagyon kisarkított és demagóg, de akkor is.

süti beállítások módosítása