A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mi az a pseudo-spontán nystagmus?

2020.11.25. | VargaZs | komment

Címkék: szédülés vestibularis rendszer bppv benignus paroxysmalis positionalis vertigo

vargazsuzsi_ildi.jpg A bejegyzés írója: dr. Varga Zsuzsa fül- orr- gégész


Laterális ívjárat BPPV-ben az esetek kb. 75 %-ában megfigyelhető jelenség, hogy neutrális fejhelyzetben spontán horizontális nystagmus jelenik meg, amely a fej hátra döntése, majd előre biccentése mellett megváltozik. Ezt az úgynevezett “bow and lean teszt” során látott változó irányú szemtekerezgést hívjuk pseudo-spontán nystagmusnak.

A szó “pseudo” arra utal, hogy a látott szemtekerezgés nem vestibularis károsodás következményeként jön létre, hanem otokonium kristályok mozgása idézi elő, ahogy előre-hátra csúszdáznak az ívjáratban. Mindez arra vezethető vissza, hogy a lateralis ívjárat mellső része 20-30 fokkal magasabban helyezkedik el, mint a hátsó pólusa (lásd kép). Tehát neutrális fejhelyzetben is a kristályok egy ideig mozgásban vannak.

6b4b1f6c827c079d29daed5bf8788e10.png

Nézzük mindezt a gyakorlatban: A laterális ívjárati BPPV-k kb 2/3-ában kétoldali geotrop (Föld középpontja felé csapó), 1/3-ában apogeotrop (Föld középpontjával ellentétes irányú) nystagmust látunk, amely az érintett oldalon erősebb. Attól függően, hogy az otokonium kristályok hol helyezkedik el változó nystagmus mintázat figyelhető meg a különböző fej helyzetekben, amelyet Ewald 2. törvényét alkalmazva tudunk könnyen megérteni.

1-2. kép: JOBB OLDALON az otokoniumok mozgása változó fejtartás mellett; Figyeljük meg mikor milyen endolympha áramlás jön létre! Magyarázat alább olvasható. A képek Vincenzo Marcelli cikkéből származnak INNEN.

pseudo_sp_ny_1.jpg

pseudo_sp_ny_2.jpg

 

Az első képen JOBB OLDALI laterális ívjárati BPPV esetén az látható, hogy a kristályok hátra hajtott fejhelyzetben ampullopetalis (excitátoros) endolympha áramlást idéznek elő, amely egy erős balra irányuló lassú fázist és jobbra irányuló gyors fázist, végeredményben az érintett oldal felé, azaz jobbra csapó nystagmust eredményez. Míg előre hajtott fejhelyzetben a kristályok távolodnak az ampulllától, azaz ampullofugalis (inhibitoros) endolympha áramlás jön létre, amely egy gyenge jobbra csapó lassú fázist és balra csapó gyors fázist, azaz balra, a nem érintett oldal felé csapó szemtekerezgést eredményez.  

A 2. képen viszont az látható, hogy az ívjáratban szabadon mozgó partikulumok hátra döntött fejnél hátrafelé, ampullofugalisan, előre döntött fejnél ampullopetalisan mozdulnak el. Tehát ez 1. képhez viszonyítva pont ellentétes lesz a nystagmus iránya.

Fenti módszerrel könnyebb azonosítani az érintett oldalt laterális ívjárat BPPV esetén, így a repozíciós manőverek is hatékonyabban kivitelezhetőek. Tehát, ha nem tudjuk eldönteni "supine roll teszt" után melyik lehet az érintett oldal, akkor végezzünk "bow and lean tesztet" és figyeljük  a nystagmus jellegzetességeit.

 

Forrás:

Marcelli V. Nystagmus intensity and direction in bow and lean test: an aid to diagnosis of lateral semicircular canal benign paroxysmal positional vertigo. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2016 Dec;36(6):520-526.

Pseudo-spontaneous nystagmus: A new sign to diagnose the affected side in horizontal canal benign paroxysmal vertigo. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2008 Apr; 28(2): 73–78.

 

 

 

süti beállítások módosítása