A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Meddig legyen szívódrain a nyaki sebben? - Best practice

2017.09.13. | drHorváthTamás |

Címkék: nyak best practice drain műtéttechnika

A nyaki sebekbe illik draint helyezni, hogy letapadjon a sebalapra a felemelt bőr, és hogy leszívjuk a sebváladékot, elkerülve egy lehetséges fertőzésforrást és sebgyógyulási zavart. Az, hogy mennyi ideig maradjon benn a sebben a drain, elég variabilis, helytől, iskolától függ. Egy nap, két nap, három nap szokott lenni, de mindenképpen számít, hogy hány ml sebváladék gyűlik össze. Annyiból érdekes a kérdés, hogy egyrészt azért a betegek nem kifejezetten szeretik, hogy egy cső lóg ki a nyakukból, emiatt jó lenne lehetőleg minél hamarabb kiszedni onnan, másrészt sokszor a kórházi ápolás idejét is csak az határozza meg, hogy meddig van benn a drain.

Most a TRIO Best practice szekcióban erre próbálnak ajánlást tenni new york-i kollégák (What is the optimal time for removing drains in uncomplicated head and neck surgery?). Az a konklúzió, hogy a legtöbb vizsgálat azt javasolja, hogy kevesebb, mint 25-30 ml / 24 óra sebváladék esetén érdemes kivenni a draineket, de valószínű, hogy maximum 50 ml / 24 óra sebváladék esetén sem lenne gond, ha már nem lenne benn cső.

A cikk hivatkozik egy 2010-es brit tanulmányra is, amikor is nem 24, hanem 8 óránként ellenőrizték a draint, és ahol az az eredmény jött ki, hogy a sebváladék az első 8 órában volt a legtöbb, utána drámaian lecsökkent. Később a 8 órás intervallumokban 1 ml / óránál kevesebb hozamot vettek eltávolítási kritériumnak, és ez alapján a betegek 86%-ánál már 24 órával a műtétet követően ki lehetett venni a csövet. Annyi csak, hogy az elemszám nem volt túl nagy (n=43), és hogy a legnagyobb nyaki műtétek nem voltak benne, például nyaki disszekció sem, "csak" pajzsmirigy, parotis, submandibularis nyálmirigy, stb. Tehát legalábbis örökérvényű szabályként, komoly evidencia szinten nem állja meg a helyét ez a megfigyelés.

Ezzel együtt, a maximum napi 30 ml körüli hozam, mint eltávolítási kritérium jónak tűnik, ami időben várhatóan 1-2 napon belüli csőkiszedést jelenthet a betegek nagy részénél. Nyilván lehetnek, lesznek kivételek, de az az ordas közhely itt is megállja a helyét, hogy a kivétel csak erősíti a szabályt.

Korábbi TRIO best practice bejegyzések ITT.

süti beállítások módosítása