A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Egy hiteles blog a védőoltásokról

2017.05.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: internet védőoltás

Mostanában nagyon sokszor előkerül a sajtóban, a közbeszédben a védőoltás téma, sajnos sokan kérdőjelezik meg a védőoltások létjogosultágát, sőt, rosszabb esetben mindenféle összeesküvés-elmelétetekkel felfegyverkezve oltásellenes hisztériát keltenek. Igen, ez egy hisztéria, amit az emberek jó dolgukban, tudatlanságukban, unalmukban, esetleg ezek kombinációjában gerjesztenek.

Akik a védőoltásokat ellenzik, például a következőket felejtik el, vagyis nem vesznek ezekről tudomást:

- A védőoltások bevezetése előtt egy csomó fertőzés rengeteg emberéletet követelt, vagy életeket megnyomorító krónikus betegségeket okozott. Ezeknek a fertőzéseknek egy jelentős része ma már szinte eltűnt. A emberek elfelejtették, hogy mondjuk 100 éve még egy átlag családban született kb. 5-7 gyerek, de abból a védőoltások (és az antibiotikumok, valamint a modern orvoslás) hiánya miatt csak 3-4 érte meg a felnőttkort, a többiek meghaltak valami ma már banálisnak, de legalábbis uralhatónak, vagy megelőzhetőnek minősülő fertőzésben. Manapság egy átlag családban 1-2 gyerek van, és szerencsére extrém ritka a gyermekhalálozás fertőzés következtében, de ez többek között a védőoltásoknak köszönhető.

- Természetesen valami minimális rizikója van az oltásoknak, általában enyhe oltási szövődmény, de az messze a várható haszon, a védettség okozta előny alatt van. Csak mivel az emberek azt tapasztalják, hogy ha a gyerek védőoltást kap, akkor nem történik semmi mérhető, érezhető pozitívum (persze, mert az a pozitívum, hogy nem következik be az oltással megelőzhető, potenciálisan súlyos betegség), addig a néha kialakuló -jellemzően enyhe- oltási szövődmény viszont negatívumként bukkan fel a köztudatban, és az oltással kapcsolatos láthatatlan pozitív hatást negatív hangulat irányba tolja el.

- Akik összeesküvést kiáltanak, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók elhallgatják a tényeket, nem gondolnak bele, hogy ehhez egy olyan összeesküvés kellene, amiben vagy mind a sokmillió orvos, egészségügyi dolgozó benne kellene, hogy legyen, és pont mindenki kiválóan tartson titkot, "önzetlen módon" hallgasson, vagy pedig annyira hülyék az egészségügyben dolgozók, orvosok, nővérek, szakdolgozók, hogy a gyógyszercégek mindenkit simán átvernek, és még nekik sem tűnik fel, hogy milyen sok ártalmat okoznak a védőoltások.

- Végül, de nem utolsó sorban a védőoltás közegészségügyi kérdés, nincs helye az egyénieskedésnek. Sajnos nem csak arról van szó, hogy ha valaki nem oltatja be a gyerekét, akkor legfeljebb a saját gyereke életét, de legalábbis egészségét kockáztatja, hanem másokét is, elsősorban a még az oltások előtt álló csecsemők, gyerekek egészségét is. Ez olyan, mint ha azt mondanám, hogy tudok én magamra vigyázni akkor is, ha 120-szal száguldozok a városban, nem érdekel, hogy mások (és a szabályok) mit mondanak. Persze, lehet, hogy magamra tudok vigyázni, de kisebb eséllyel, mint ha csak 50-nel mennék, másokra viszont biztosan sokkal nagyobb veszélyt jelentek, ha 120-szal megyek, mint ha csak 50-nel vezetnék.


Az egész fenti dolgot csak azért írtam le, mert most tavasszal munkakapcsolatba kerültem Ferenci Tamással, az Óbudai Egyetem adjunktusával egy cikk írása kapcsán, aki egy remek, higgadt, tárgyilagos, a biostatisztikára alapuló blogot ír a védőoltásokról, Védőoltás blog néven.

Az ajánlóban ezt írja:
"A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik. Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad. Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek. Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem."

Remélem ez a blog segít a kétkedőknek, és nagyon hasznos az indokolatlan, megalapozatlan oltásellenes hangulattal szemben.

süti beállítások módosítása