A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mandulaműtét önmagában alvási apnoe miatt

2016.11.10. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandula mandulaműtét alvási apnoe OSAS

Nem túl rég a Fauquier blogon jelent meg egy bejegyzés, amiről érdemes pár szót ejteni. Arról van szó, hogy a Laryngoscope-ban szeptemberben publikáltak egy review-t és metaanalízist, aminek az a mondandója, hogy a mandulaműtét önmagában javítani tud az alvási apnoe-n, sőt, akár teljesen meg is tudja gyógyítani azt. Persze nem mindenkinek, inkább csak annak, akinek hypertrophiás a mandulája, és legfeljebb enyhe-közepes apnoe-ban szenved, azaz az apnoe-hypopnoe indexe (AHI) 30/óránál kevesebb. A hypertrophia megítélésére korábban már írtam a Brodsky- és a Friedman skáláról, és a cikk szerint itt elsősorban II-IV-es méretű mandulákról volt szó.

Ez egy örömteli hír, végre egy egyszerű beavatkozással esetleg lehet javítani a potenciálisan veszélyes, további betegségekhez (magas vérnyomás, hirtelen szívhalál, stb.) vezető alvási apnoe betegségen, legalábbis egy bizonyos betegcsoportban. Ugyanakkor a cikk írói is elismerik, hogy az egyik hátránya ennek az analízisnek, hogy a felhasznált irodalomban jórészt csak átlagértékek vannak. Az eredeti nyers adatok alig férhetők hozzá, márpedig lehet, hogy ha egyénenként elemeznénk ki az eredményeket, akkor tovább lehetne finomítani a célcsoportot, hogy úgy mégis kinek érdemes kivenni a manduláját, és kinek csak rizikó ez a műtét, de nem várható javulás az apnoe-ban. Ez pedig fontos, nehogy egy újabb szellemet szabadítsunk ki a palackból. Így is tavasszal jelent meg egy felhívás a European Archives-ban, hogy operáljunk kevesebb mandulát, erre most felmerül egy újabb bizonytalan indikáció: enyhe vagy esetleg közepes apnoe betegség, és egy megnagyobbodott mandula. Az enyhe alvási apnoe nem ritka, a manduláról pedig utólag ki mondja meg, hogy most akkor mekkora is volt. Szóval jó hír, egyben nehéz ügy. Szerintem még több információ kellene, hogy ezt érdemben lehessen tárgyalni.

süti beállítások módosítása