A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Már nincs olyan, hogy Wegener granulomatosis

2016.05.25. | drHorváthTamás |

Címkék: wegener granulomatosis

friedrich_wegener.gif

(Friedrich Wegener - képforrás: wikipedia)

Az nem tudom, hogy mindenkinek megvan-e, hogy már nem létezik a Wegener granulomatosis kifejezés hivatalosan. Pár éve az American College of Rheumatology (ACR), az American Society of Nephrology (ASN), és a European League Against Rheumatism (EULAR) javaslatára most már a "granulomatosis polyangiitisszel" (granulomatosis with polyangiitis - GPA) elnevezést illik használni a korábbi terminológia helyett. Ennek egyrészt szakmai oka van, ugyanis ezzel jobban leírjuk a patológiáját a betegségnek. Másrészt egy emberi oka is van, méghozzá az, hogy Wegener a náci párt tagja volt a II. világháború előtt és alatt, ezért nem érdemli meg, hogy egy betegséget az ő nevén tartsanak számon. Arról nem beszélve, hogy valójában nem is ő volt az első, aki ezt leírta, hanem Klinger 1931-ben, bár önálló entitásként és részleteiben valóban Wegener mutatta be 1936-ban és '39-ben.

Az ezzel kapcsolatos hivatalos közleményt az Annals of the Rheumatic Diseases-ben lehet például elolvasni. Nekem még nem áll rá a szám, de pár év, és menni fog.

süti beállítások módosítása