A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum profilaxis tiszta nyaki onkológiai műtétekhez - Best practice

2016.05.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: ajánlás onkológia antibiotikum best practice amoxicillin clindamycin prophylaxis

A Laryngoscope-ot is kiadó Triological Society-nek van egy ENT Today nevű online újságja, azon belül pedig egy Best Practice szekciója, ami nagyon jó. Elsősorban azért, mert praktikus és fontos dolgok vannak benne, másrészt azért, mert max. kb. egy A/4-es oldalnyi szövegben, vagy 20 sorban, teljesen a lényegre törően adnak ki ajánlás-féleségeket. Nemrég írtak arról, hogy mi az ajánlott antibiotikum profilaxis eljárás tiszta, potenciálisan nem fertőzött nyaki onkológiai műtétek esetében. Ez pajzsmirigyet, illetve nyálmirigy műtéteket jelent elsősorban. A cikk szerint mivel az ilyen típusú műtétek esetén 1% alatti a sebfertőzés esélye, ezért nem szükséges rutinszerűen antibiotikum profilaxis, csak rizikófaktoros betegeknek endocarditis ellen, és csak a műtét napján. Ez a best practice antibiotikum ajánlás: clindamycin (600 mg 6 óránként), ampicillin-sulbactam (1.5 vagy 3 g 6 óránként), amoxicillin-klavulánsav (2 g 8 óránként), vagy cefazolin (2 g 8 óránként). Ez azért érdekes, mert a clindamycint egyre jobban lehúzzák a fej-nyaki fertőzésekben (cikk 1, 2, 3), és a magyar rezisztenciamérések sem jók, inkább csak poliallergiás betegek esetében jön szóba. Viszont továbbra is milyen jó a mezei amoxicillin-klavulánsav! Én arra esküszöm.

süti beállítások módosítása