A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Érdekes melléküreg esetek CT-n

2015.11.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orbita szövődmények fess műtét arcüreg melléküregek melléküreggyulladás akut iköböl CT subperiostealis abscessus sphenoidotomia

Mostanában sok érdekes melléküreg esetem volt, akikről van CT felvételem elmentve, gondoltam megosztom őket.

Orbitális subperiostealis abscessus:

Pár hete találkoztunk egy orbitális subperiostealis abscessussal, aki nagyon szépen hozta a betegség tüneteit: egy preseptalis cellulitis átmeneti javulását követően elkezdett a bal bulbusa protrudálni, kettőslátása lett, főleg felfelé nézéskor, és a CT-n a bal orbita felső-belső falán pedig igazolódott az orbitatályog:

 subperiosteal_orbital_abscess_ct_scan.jpg

Végül csak külső-belső megnyitás együtt hozott eredményt, kívülről nagyon a csontra tartva, a periosteum alatt haladva sikerült megnyitni, majd elvettem a lamina papyracea nagy részét, és bedraináltam, kívülről is, meg a a rosták felől is az tályogüreget. Lejjebb a kép a gennyről az orbitában. A kép egyébként csalóka, mert nem az volt, hogy rámetszettem, és már ott is volt a genny, hanem nagyon mélyen előre kellet mennem, mert a tályog punctium maximuma a bulbus mögött volt (izgultam is ám, nehogy valahogy túlszaladjak, aztán meg ott lesz a n. opticusa...). A tályog tartalma itt már nagyon előrepréselődött:

subperiosteal_orbital_abscess.jpg

 

Direkt sphenoidotomia utáni állapot:

Kb. 2 éve operáltam egy sphenochoanalis polipos beteget, akinél direkt sphenoidotomiát csináltam, mert szerencsére volt hely, és a többi mellékürege rendben volt. Most más panaszok miatt készült megint egy CT, és nagyon jól látszik, hogy kivülről, vagyis nem transethmoidalisan lett megnyitva az iköble.

sphenoidotomia.jpg

 

Kétoldali lzolált masszív arcüreg-gyulladás:

Egy már többször operált beteg keresett meg, akinél érdekes módon szinte teljesen szimmetrikusan kizárólag az arcüregei vannak kitöltve, az összes többi mellékürege teljesen légtartó. Mint látszik, a jobb arcüreg felső részén van egy pikoliternyi levegő, de ennyi az egész, egyébként tök fedett mindkét oldal. Hasonló, mint a múltkori egyik oldali lezárt arcüreg + másik oldali lezárt iköböl beteg. Érdekes, hogy pont így alakult, nyilván köze van a korábbi műtétekhez.

2_sdie_sinusitis.JPG

süti beállítások módosítása