a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A gyerekek mandulaműtét után hízásnak indulhatnak

2015.08.14. | drHorváthTamás |

Címkék: hízás mandulaműtét gyermek fül orr gégészet torokmandula alvási apnoe OSAS

A mandulaműtét utáni fogyásról szóló bejegyzés kapcsán Katona Professzor Úr felhívta a figyelmemet arra, hogy van egy másik aspektusa is a mandulaműtét és testsúly összefüggésnek. Arról van szó, hogy a gyerekek egy részénél kifejezett testsúlygyarapodás, hízás indul el mandulaműtét után.

Ez egy kicsit más, mint amiről előzőleg írtam, mert az a közvetlen a műtét utáni időszakban észlelt fájdalom és evési/nyelési nehezítettség miatt bekövetkező fogyásról szólt, ez pedig egy hosszabb távú megfigyelés, a műtét után több hónappal következik, vagy legalábbis következhet be hízás. Elég nagy irodalma van ennek (cikk 1, 2, 3, 4, 5), bár a cikkek mostanság elsősorban az alvási apnoe-s gyerekekre fokuszálnak. Ez persze összefüggésben lehet azzal, hogy a gyerekkori mandulaműtét indikációjaként is elsősorban egyre inkább ez kerül előtérbe a krónikus gyulladással szemben, erről 4 éve ITT írtam már. Az OSAS vonatkozásában azt írják, hogy a hízás oka vélhetően az, hogy egyrészt az OSAS miatti hypoxia is visszavetheti a növekedést a hormonok visszaszabályozásával, ami gátlás megszűnik műtét után. Másrészt az éjszakai ébredések miatt az OSAS gyerekek energiafelhasználása/bevitele nagyobb, mert az kell az ébredésekhez, és ez a fokozott bevitelre való hajlam, vagy megszokás megmaradhat a műtét után is. De ezek csak teóriák, a pontos ok még nem tisztázott.

Plusz érdekesség, hogy Katona Professzor Úrék már 1986-ban leírták az Orvosi Hetilapban a hízásra való hajlamot mandulaműtét után. Mikor kérdeztem, hogy mit gondoltak az egész hátterében, akkor Professzor Úr azt írta, hogy "A mi teóriánk akkor az volt, hogy a mandulagyulladások okozta sok infekciótól megszabadulván a gyermekek étvágya, közérzete javult, és ezért híztak meg. Utólag nem hiszem, hogy a teória helyes volt, de a tény tény maradt."

A lényeg, hogy a szülők figyelmét fel kell hívni arra, hogy érdemes odafigyelni a műtét után a gyermekek étkezésére. Mert míg egy kicsit csenevészebb gyerek esetén nem baj, ha hízik, de egy normál súlyú, vagy eleve kicsit obes gyerkőcnél ez már gond.