A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az arcüreg öblítésről

2015.05.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: arcüreg melléküregek melléküreggyulladás akut arcüreg öblítés

Karosi Tamás kollégánk felvetette, hogy mi lenne, ha írnék a blogon az arcüreg öblítésről úgy általában, ne csak a saját élményeimről, mert az szerinte sok embert érdekelne. Miért ne, tényleg érdekes téma, pláne, hogy van, ahol ez elég ipari méretben történik. Én személy szerint nagyon ritkán öblítek arcüreget, mondjuk átlag két-három havonta.  Ez azt jelenti, hogy nem utasítom el teljesen, csak nagyon ritkán látom ebben az arcüreg-gyulladás megoldását. Ezt megerősítette az, hogy másfél éve az én arcüregemet is kiöblítették, és hiába estem át kétszer is ezen a procedúrán, végül csak egy rendes FESS műtét oldotta meg végleg a problémát. De igazságtalan lennék, ha totálisan lehúznám az öblögetést. Egyrészt nem olyan vészesen rossz érzés, bőven ki lehet bírni, illetve átmenetileg, pár napig tényleg segített. Másrészt pedig az én sztorimhoz az is hozzátartozik, hogy biológiai terápiát kapok, meg az orrsövényem is tök ferde volt az érintett arcüreg szájadéka felé, tehát minden adott volt egy műtétet igénylő egyoldali krónikus sinusitishez. Ellentétben az én esetemmel viszont tényleg van olyan helyzet/beteg, amikor/akinél az öblítés segíthet átlendülni a holtponton, csak szerintem ilyen ritkán fordul elő. Legalábbis szerintem.

Tehát végül is egy jól körülhatárolt betegcsoportnál, szűk indikációval, de öblítek arcüreget. Az már egy sokkal nehezebb kérdés, hogy végül is kinél, és mikor érdemes öblíteni. Gyerekeknél mindenesetre kizárólag altatásban csinálom, és akkor, ha az antibiotikumos illetve orrcseppes kezelésre nem javul az igazolt sinusitise. Egyébként ezt a beavatkozást általában orrmandulaműtéttel kötöm/kötjük egybe. Az egy szem kivétel az altatás alól eddig csak az a 12 éves gyerkőc volt, akiről a saját öblítésemnél is írtam. Felnőttnél akkor jön szóba az öblítés, ha azt gondolom, hogy már elég volt az antibiotikumból, de felesleges lenne egy FESS műtét, mert nem olyan az anatómiai helyzet/betegség, hogy ne gyógyulna meg anélkül. De van egy rossz hírem annak, aki ennél objektívabban szeretné tudni, hogy mikor javasolt öblíteni. Nincs semmiféle hivatalos, széles körben elfogadott ajánlás erre a beavatkozásra. Sőt. Az arcüreg-gyulladás kezelésére vonatkozó, 2012-es hivatalos európai ajánlás csak egyféleképpen említi az arcüreg öblítést, méghozzá nem is a kezelés egy lehetséges formájaként, hanem mint diagnosztikus eszközt. Azaz hogy az arcüregből kiöblített anyagból hatékonyabban lehet mikrobiológiai mintát venni tenyésztésre, mint a sima orrváladékból. Aztán itt van a Kennedy-féle könyv, ami a melléküreg betegségekkel foglalkozók egyik bibliája, és abban is csak a mikrobiológiai diagnosztika részeként emlegetik az öblítést. Nagy nehezen sikerült kitúrnom egy "Basic Otorhinolaryngology: A Step-by-step Learning Guide" című könyvet itt a neten, ami egyértelműen kezelésként ajánlja az arcüreg öblítést, de azért ezt a könyvet nem tenném egy polcra a Kennedy-vel. Illetve spóradikusan a pubmeden is előfordulnak olyan cikkek, amik az öblögetést kezelésként javasolják, de ilyen cikkből kifejezetten keveset találtam, és azok is inkább csak sokadrangú lapokban jelentek meg.

Egyébként csak hogy ellentmondjak magamnak és a fentieknek, van egy olyan terület, ahol érdemi irodalma van az arcüreg öblítésnek, mint kezelésnek. Az intenzív osztályon fekvő, súlyos betegeknél ez abszolút szóba jöhet konzervatív terápiára rezisztens, elsősorban a nasogastricus szonda miatt kialakult sinusitis esetén (például cikkek: 12). Érdekes lenne megtudni, hogy a magyar gyakorlatban ez például szokványos-e, mert én nem nagyon találkoztam még ilyen igénnyel. De ez már átvezet az intenzív osztályos betegek ismeretlen eredetű lázának kérdésére, ami már nem a mi asztalunk.

süti beállítások módosítása