A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Többgócú Warthin tumor a parotisban

2015.05.06. | drHorváthTamás |

Címkék: nyálmirigyek fültőmirigy parotis warthin tumor

Mostanában a kórházi megbeszéléseken többször is szóba került, hogy milyen gyakran lehet többgócú a Warthin tumor, úgyhogy gondoltam utánanézek pontosabban, hogy milyen százalékban fordul elő multiplex megjelenés. Az irodalmi adatok eléggé szórnak, 4-19% közöttire teszik a többszörös előfordulást ugyanabban a mirigyben (cikkek: 1, 2, 3, 4). Ha mondjuk a közepét vesszük ennek a range-nek, akkor az minden tizedik beteget jelent, ami végül is tényleg nem kevés. Sajnos az nem derült ki, hogy a lebenyeket illetően van-e jellemző eloszlás. Ez azért érdekes, mert felmerült, hogy lehet, hogy jobban járnának a Warthin tumoros betegek rutinszerű teljes parotidectomiával a felületes lebeny eltávolítás helyett. Erről én nem vagyok meggyőződve, mert azért az nagyobb n. facialis sérülés, vagy legalábbis paresis kockázattal jár, és a klinikai vizsgálat és a képalkotók szerintem elég jól megmondják, hogy várhatóan hol lesz a tumor, meg hát az intraoperatív lelet megerősíti a preoperatív feltételezelést. De az biztos, hogy az enukleáció nem megengedhető ennél a betegségnél.

süti beállítások módosítása