A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az osteoplasticus homloküreg műtét lehetséges szövődményei

2015.03.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: homloküreg szövődmények melléküregek műtéttechnika draf osteoplasticus homloküreg műtét

A közeljövőben 2 osteoplasticus feltárásból tervezett homloküreg műtétünk is lesz, sőt egy harmadik sem kizárt, úgyhogy gondoltam korrektül, százalékosan utánanézek a lehetséges szövődményeknek. Találtam is egy jó free full text, 2000-es Laryngoscope cikket erről. Ebben 85 esetet elemezve a következőket találták:

Intraoperatív szövődmények:

- Periorbita sérülés (19.5%)
- Az elülső fal nem tervezett jellegű törése (19.5%)
- Túl kicsi csontlebeny a mucosa teljes eltávolításához (8.5%)
- A dura sérülése a homloküreg megnyitása során (3.4%)
- A dura sérülése a betegség szanálása során (7.3%)

Posztoperatív szövődmények:

- A n. trigeminus frontalis ágának működészavara, bőr-érzéketlenség a homlokon (8.5%)
- Mucocele az üregben (6.8%)
- Organikus okkal nem magyarázható homloktáji fájdalom (3.4%)
- Egyenetlenség a homlokon, legalábbis ha jól értelmezem az embossment kifejezést (3.4%)
- A homlokcsont benyomódása (6.8%)
- A beteg részéről érzett kozmetikai probléma (5.1%)

Az utóbbi három pontot együttvéve végül is az fontos, hogy a betegek 94,9%-a elégedett volt a kozmetikai eredménnyel, ami a klasszikus homloküreg feltárásoknál nem volt ilyen jó arányú, lásd pl. a Jansen-Ritter műtétet.

A cikkben leírt, ionomer cementes obliterációval kapcsolatos szövődmények lehetőségét kihagytam, mert nem szoktunk obliterálni, sem cementtel, sem mással, pl. zsírral. Cserébe viszont minimum Draf II/B-s, de inkább Draf III-as átmenetet alakítunk ki. Emiatt az intraoperatív szövődmények közé sorolt túl kicsi csontlebeny sem kifejezetten jön szóba a mi esetünkben, mivel nem okvetlen szükséges az egész nyálkahártyafelszínt megszüntetnünk, mert nem obliterálunk. Ennek egyébként elsősorban a mucocele kialakulásától való félelmünk az oka (ezért kell a mucosát teljesen kikapirgászni annak, aki obliterál), cserébe nálunk viszont a recessus frontalis ismételt szűkülete, lehegedése sajnos szóba jön. Volt már ilyenhez szerencsém egyébként, egy szegény néni, akinek a Draf III-as átmenetébe kb. a hüvelykujjam is belefért, aztán mégis behegedt. De azért a legtöbb esetben ez jól működik.

süti beállítások módosítása