A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az Erb-féle pont

2015.02.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: anatómia nyak blokkdisszekció nervus accessorius disszekció

Múlt hét végén voltam a pécsi Fül- Orr- Gége Klinika "A nyaki blokk disszekciók klinikuma" elnevezésű kurzusán. Nagyon jó volt, elég sok minden olyan téma felmerült, amiről szívesen írnék majd itt, csak hát kérdés, mire lesz kapacitásom. Gondoltam az egyik legegyszerűbbel azért elkezdem :), ami valójában nem is újdonság, és a nervus accessorius megkereséséhez kapcsolódik.

A nyaki disszekciók egyik, vagy talán a leggyakoribb szövődménye a XI-es agyideg sérülése, és itt most nem a radikális nyaki disszekcióra gondolok, ahol helyből átvágjuk, hanem a módosított radikális, vagy a szelektív blokkokra, ahol jó lenne megőrizni. A  n. accessorius extracranialisan a foramen magnumtól indul, keresztülmegy a m. strenocleidomastoideuson (SCM) miközben azt beidegzi, és megy tovább a trapezius izomhoz. Az előzőekből adódik, hogy pont keresztül megy a II-es és V-ös nyaki régión is, így legalább két különböző helyen is el lehet kaszálni. Viszont az V-ös régióban van egy nagyon hasznos tájékozódási pont, az Erb-féle pont, ami segít megtalálni a n. accessorius kilépését a m. SCM-ból az izom hátsó éle mentén.

Az Erb ponton bukkan fel a plexus cervicalis 4 ága a m. SCM hátsó éle mögött az izom felszínére, melyek közül klinikaliag a n. auricularis magnus a legjelentősebb és legkönnyebben identifikálható. Ezért (és az egyszerűség kedvéért) legtöbbször az Erb pontot a n. auricularis magnus-szal azonosítják, ami nem baj. A n. accessorius pedig az Erb pont felett kb. 1.5 cm-rel lép ki a m. SCM állományából, és megy hátra- és lefelé a trapezius izomhoz. Le is rajzoltam, a kék nyíl az Erb-féle pont, a zöld nyíl pedig a n. accessorius hátsó kilépési pontja:

img_20150215_171008_2.jpg

2009-ben 30 betegnél meg is nézték, hogy átlagosan egész pontosan 1,53 cm volt az Erb pont és a n. XI. kilépés közötti távolság. Sőt, még azt is megnézték, hogy az ideg a clavicula felett átlagosan 4,8 cm-rel fúrta be magát a m. trapeziusba.

süti beállítások módosítása