A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az arcüreg-szájadék feltágításának mértéke függjön a betegség súlyosságától

2015.02.02. | drHorváthTamás |

Címkék: fess műtét melléküregek melléküreggyulladás idült medialis maxillllectomia

A Current Opinion-ban jelent meg egy review arról, hogy mi az ideális arcüregi szájadék méret melléküreg műtét végén, és az derült ki belőle, hogy enyhébb esetekre elég a ballonos tágítással elérhető méret, míg súlyosabb esetekben kifejezetten nagy szájadékot kell kialakítani. Ehhez pont passzol az a korábbi bejegyzésem, amiben arról írtam, hogy a súlyos, terápiarezisztens arcüreg-gyulladás esetén már a medialis maxillectomia is opció, ilyen lehet pl. az ismert ciliáris diszfunkció, a cisztás fibrózis.

A fentiekből adja magát egy függvény, amit le is rajzoltam a hecc kedvéért:

maxillary_antrostomy_degree.jpg

Kb. próbáltam úgy beleírni a beavatkozásokat, hogy korreláljanak az invazivitás mértékével (úgy általában), valamint a végső átmenet méretével is. Érdekes dolog, mert rámutat arra, hogy nem az a helyzet, hogy krónikus melléküreg-beteg kezelése = FESS, hanem ennél azért személyre szabottabban kell gondolkozni. Nem mindegy, hogy hányadik műtétről van szó, hogy reagál a szteroidra, irrigációra a beteg, van-e már eleve drainage, csak nem elégséges, stb.

süti beállítások módosítása