A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Teljes vagy részleges mandulaeltávolítás a szülők szemszögéből

2015.01.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandulaműtét gyermek fül orr gégészet torokmandula tonsillotomia tonsillectomia

Ezzel a címmel jelent meg egy amerikai cikk nemrég az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, és ezek szerint pont ugyanaz a helyzet a tengerentúlon, mint idehaza: a szülők jobban szeretik, ha a gyerekeknél a torokmandula teljesen eltávolításra kerül (tonsillectomia), mint ha csak részlegesen vesszük ki (tonsillotomia). Ugyanis attól félnek -legalábbis a kutatás szerint-, hogy visszanő a mandula, illetve hogy a maradék mandulaszövetben streptococcus hordozó lehet a gyerkőc később, és megint műteni kell.

Én is azt tapasztalom, hogy általában hosszasabban magyarázkodni kell, néha kifejezetten győzködni a szülőket, ha csak megkisebbítés lenne a terv. Na nem mindig, mert sok szülő helyből egyetért azzal, hogy miért vegyük az egész mandulát, ha amúgy nem volt vele eddig sok gond, nem is gyulladt be sohasem. Ha egy részét bennhagyjuk az amúgy jól működő, csak megnagyobbodott mandulának, akkor azt véljük, hogy az még jól fog szűrni, segíti az immunrendszert rögtön az első potenciális behatolási kapunál. De nem egyszer kaptam már meg azt a kérdést, hogy "de doktor úr, nem lenne egyszerűbb akkor már kivenni?". Nem, műtéttechnikailag nem egyszerűbb egyébként, mert a részleges eltávolítás kb. 2-3 perc oldalanként, csak egy vágás, míg a teljes mandula-eltávolítás kicsit lassabb, mert azért ott réteget kell találni, abban preparálni, vérzést csillapítani, stb. Ráadásul én még nem láttam részleges eltávolítás után utóvérzést (attól még persze létezik), és a gyógyulás is gyorsabb. Szóval egyszerűbb csak részben kivenni, de persze nem okvetlen az egyszerűség kell, hogy meghatározza, hogy melyik műtétet végezzük el, sőt.

Persze megértem a szülői aggodalmakat, és igazuk is van. Visszanőhet a mandula újra egész nagyra, de szerencsére ez egyáltalán nem gyakori. Én egy gyerkőcre emlékszem csak, akinél ez előfordult, szemben kb. 50 olyannal, akinél meg nem, legalábbis eddig. Illetve az is igaz, hogy ha bennmarad mandulaszövet, akkor az később még okozhat gondot, de ez meg csak egy feltételes dolog.

Mindenesetre jó, hogy megtörtént ez a felmérés, mert nekünk komoly tanulsággal szolgál: mindig oda kell figyelni a részletes betegfelvilágosításra tonsillotomia esetén, pro és kontra érveket kell ütköztetni, és még inkább individuálisan kell dönteni a mandulaműtét típusáról.

süti beállítások módosítása