A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nyálelfolyási zavar okai

2014.11.25. | drHorváthTamás |

Címkék: nyálmirigyek nyálkövesség nyáldugó

Amikor nyálmirigy duzzanat hátterében nem annyira gyulladást, hanem valami elfolyási zavart feltételezünk, akkor szinte mindig a nyálkő ugrik be szerintem nagyrészt mindenkinek. Nekem legalábbis az az első feltételezésem, de ahogy a beküldő kollégák ambuláns lapjaira, beutalóira próbálok visszaemlékezni, másnak is ez szokott lenni az első gondolata. Aztán mikor a beteget elküldjük képalkotó vizsgálatokra, az esetek nagy részében nem találjuk meg a követ, és idővel a betegek is jobban lesznek. Ekkor megnyugszunk, hogy hát biztos olyan kő volt, amit nem lehet kimutatni (nem ad röntgenárnyékot), illetve szerencsére spontán távozott. A helyzet viszont ennél egy fokkal bonyolultabb.

Elsősorban azért, mert nem csak kő tud ilyen elfolyási zavart okozni. Most megjelent a British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery-ben egy cikk, ami szerint csak az esetek szűk egy harmadában (31%) igazolható kő. Sokkal gyakoribb, szinte pont kétszer annyi esetben csak besűrűsödött nyák(nyál)dugó okoz elfolyási zavart (60%-ban), de az esetek negyedében (23%) nyálvezeték szűkület áll a háttérben. Emellett 14%-ban kombinált, minimum kettős oka van a nyálpangásnak.  A nyákdugót a kőképződés előtti lépésnek szokás tekinteni, és alapvetően jó hír, hogy sokszor erről van szó, mert egy besűrűsödött nyáldugót könnyebb oldani, illetve fokozott nyáltermeléssel átpréselni a vezetéken. És megmagyarázza a sok igazolatlan követ és a sok spontán javulást is. Tehát nem okvetlen a diagnosztikai nehézségek miatt nem találjuk a követ. Vagyis persze vannak diagnosztikai nehézségeink, de nem is annyira a kövekre kell fókuszálni, ezért azt inkább kizárni kell.

süti beállítások módosítása