A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Aktuális fájdalomcsillapítási kísérletek mandulaműtét kapcsán

2014.08.25. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: mandulaműtét fájdalomcsillapítás torokmandula

Egy ideje feltűnt, hogy szinte alig van olyan hét, hogy ne publikáljanak valami kutatást a mandulaműtét utáni fájdalomcsillapítással kapcsolatban. Úgy, hogy mostanság nem nagyon történt semmilyen óriási előrelépés a farmakológiában, legalábbis fájdalomcsillapítók vonatkozásában. Ez is azt mutatja, hogy ez egy megoldatlan feladat, sajnos 2014-ben is még az a helyzet, hogy mandulaműtét után egy taliga fájdalomcsillapítót kell beszedni, hogy elviselhető legyen a gyógyulási szak. Nincs tutibiztos módszer, maximum szerencsés vagy kevésbé szerencsés betegek. A pubmeden nézelődve összeszedtem az elmúlt pár hónap cikktermését, ami így egy csomó publikációt jelent. Még úgy is, hogy ami duplikátum jellegű kutatás volt, azt nem is raktam be ide. Ezek között van olyan, ami közvetlen a műtét utáni időszakra vonatkozik, pl. műtét előtt, vagy a műtét során beadott gyógyszerek hatását nézi, míg másik részük az egész gyógyulási szakot próbálta uralni. 

Milyen vizsgálatok történnek mostanság?

Diclofenac és acetaminophen kombinációban műtét után

Ketamin a műtét előtt

Ketamin a mandula körüli térbe adva a műtét során

Bupivacain helyileg vs. a mandula körüli térbe adva a műtét során

Dexametazon vs. levobupivakain a mandula körüli térbe adva a műtét során

A mandulaárok hideg vizes hűtése a műtét végén

Acetaminophen plusz ibuprofen vs. opiodok a műtét után

Gabapentin vs. diclofenac műtét után

Sucralfát vs. clindamycin öblögetésre műtét után

Méz fogyasztása műtét után

Magnézium kiegészítő szerként a szokásos fájdalomcsillapítók mellé a műtét után

Akupunktúra a műtét után

Rögtön ez utóbbi egy elég érdekes ügy, mivel gyerekeknél alkalmazták. Engem egyszer már szurkáltak akupunktúrás tűkkel, ami kibírható volt, de azt megnézném -vagyis inkább nem nézném-, hogy egy a mandulaműtét miatt amúgy is elég csehül lévő gyerkőcnek azt mondják, hogy akkor most jönnek a kicsi tűk, attól majd talán jobban leszel. Hát nem tudom... A másik fontos kérdés az opiátok, amiket szintén leginkább gyerekeknél vizsgáltak/használnak. Elég vadul hangzik, hogy kábítószer-származékot adjunk egy gyereknek de mentségül szólva ennyitől nem lehet rászokni, és úgy tűnik, hogy az opiátoknak érdemi légzésdepresszív hatása sincsen ebben az esetben. Szintén érdekes kísérlet az antibiotikum clindamycin alkalmazása helyileg. Az a gondolat a háttérben, hogy a helyi flóra megváltozása is hozzájárul a fájdalomhoz helyi mikrofertőzések révén, és ezt kellene csökkenteni a clindamycinnek. Ezzel csak annyi gond van, hogy szerintem legfeljebb némi addicionális hatása lehet, de a fő problémát, a két nagy nyílt sebet a torokban nem fogja megoldani semmilyen antibiotikum.

Egyre inkább alap dolognak tűnik a szteroid használata is, erről mostanság már (?) nem is cikkeznek. A 2011-es USA ajánlásban egy egyszeri, műtét alatti injekció formájában szerepel is, erről ITT írtam annak idején. Ezt egyáltalán nem tartom ördögtől valónak, legalábbis egyszeri adagban. Magyarországon ez (egyelőre?) nem igazán dívik. Itthon elsősorban a műtét utáni fájdalomcsillapításra helyezzük a hangsúlyt, a műtét előtt/alatt abszolút helyi szokások határozzák meg a gyógyszert és annak beviteli módját. A műtét után pedig egyértelműen a diclofenac és az ibuprofen tartalmú gyógyszerek mennek, én is azokat írom leggyakrabban, és ezek az esetek nagy többségében elég jól használnak is. Csak hát kell szedni, mert amúgy nagyon fáj.

süti beállítások módosítása