a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Előrehaladott (T3) gégerák - képen

2014.07.07. | drHorváthTamás |

Címkék: foto gége gégerák

Sikerült egy tűrhető fotót csinálnom egy előrehaladott, T3-as gégerákról. Jól látszik a tumor (feketével bekarikáztam), ami szinte az egész jobb gégefelet elfoglalja, sőt, átterjed a bal oldalra is, de a bal hangszalag nagy része még látszik (kék nyíl):

T4 larynx cancer.jpg

A daganat valószínűleg az ún. supraglottisból, azaz a gége hangszalagok feletti térségéből indult ki, még nem hagyja el a gégét, de már nem mozog az adott oldali hangszalag. A TNM beosztásról egyébként már írtam ITT, a cancer.gov-on pedig a 2010-es TNM is elérhető, ami a T4-es tumorok esetében hozott újítást (van már T4a és T4b alstádium is)

A gégerák teljesen egyértelműen a dohányzáshoz kötött. Persze vannak olyan betegek, akik sohasem dohányoztak, és mégis gégerák alakult ki náluk, újabban ez elsősorban a HPV térnyerésének köszönhető. Ezzel együtt, én eddig kizárólag csak olyan beteggel találkoztam, aki dohányzott. Éppen ezért most ide is belinkelem a CDC dohányzás ellenes reklámvideóját (ITT), és egy kellően brutális, remélhetőleg tényleg effektív elriasztó hatású képet is:

1403623809000-CDC-anti-smoking-image.jpg