A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Amerikai betegtájékoztató hallójárat-gyulladás kezeléséhez

2014.04.26. | drHorváthTamás |

Címkék: fül hallójáratgyulladás külsőfül hallójárat fülcsepp

Az Otolaryngology - Head and Neck Surgery-ben nemrég publikálták a friss, hivatalos amerikai ajánlást a hallójárat-gyulladás kezelésére. Magáról az ajánlásról sokat lehetne beszélni, talán még majd írok róla, viszont ami például a betegeknek is kézzelfoghatóan hasznos belőle, az egy rövid betegtájékoztató a hallójárat-gyulladás kezeléséhez, elsősorban a fülcsepp használatához. Ezt szó szerint lefordítottam ide:

"- Lehetőség szerint kérjen meg valakit, hogy csepegtesse be a fülcseppet a fülébe.
- A másik oldalára feküdjön, hogy az érintett füle legyen felül, így tudja rendesen feltölteni fülcseppel.
- Becseppentés után 3-5 percig maradjon az adott pozícióban. Akár még órát is használjon, hogy kellő időt kapjon a fülcsepp a penetrációra.
- A cseppentő óvatos fel-le mozdításával, vagy a hallójárat-bemenet előtti porc (tragus) nyomogatásával tudja a megfelelő irányba terelni a fülcseppet.
- Csepegtetés után nyugodtan kelljen fel, a felesleges, kifolyó cseppet törölje le.
- A fülcsepp használata alatt nem ajánlott, hogy a fülébe víz vagy más nedvesség kerüljön.
- Ne takarítsa saját magának a hallójáratot, mert az nagyon sérülékeny, könnyen hallójárati- vagy akár dobhártyasérülést is tud okozni.
- Ha nem megy be a fülcsepp a fülébe, nem kizárt, hogy azt szakorvosnak ki kell tisztítania, vagy pedig gézcsíkot kell beletennie.
- Ha beleraknak egy gézcsíkot a fülébe, az lehet, hogy magától kiesik. Ez jót jelent, mert a feltágult hallójárat a gyulladás csökkenését jelzi.
- Ne vegye ki magának a gézcsíkot, kivéve, ha kifejezetten nem kérik meg erre."

Szerintem jó kis tájékoztató, még ha nem is váltja meg a világot, és egy jelentős része magától értetődőnek tűnik. Ugyanakkor gyakran előfordulnak kommunikációs problémák, nem kellő felvilágosítás miatt gondok, pl. cataflam csepp a fülbe, több napig bennhagyott gézcsík, stb., szóval mégiscsak érdemes erről is beszélni. Egy dolog kicsit furcsa nekem, konkrétan a "Ha nem megy be a fülcsepp a fülébe, nem kizárt, hogy azt szakorvosnak ki kell tisztítania, vagy pedig gézcsíkot kell beletennie". Ez a mondta azt is feltételezheti, hogy a beteg orvosi vizsgálat helyett/előtt már csepegtet a fülébe, amitől nem omlik össze a világ, csak kérdés, hogy jót tesz-e a fülének. Inkább előbb nézzük meg, aztán jöjjön a csepp.

süti beállítások módosítása