A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az egységes légutak teória lehetséges magyarázatai

2014.04.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia asztma allergiás rhinitis

Dr. Ves Dimov blogján, egy sinusitis aktualitásokról szóló bejegyzésében találtam egy cikket, amiben felsorolják, hogy mi az a 4 különböző magyarázat, ami az egységes légutak teóriát magyarázza, tehát hogy miért fordulnak elő gyakran együttesen orr- és tüdőbetegségek, pl. allergiás nátha és asztma, vagy krónikus melléküreggyulladás és krónikus tüdőbetegség.

- Az első potenciális mechanizmus lényege, hogy a pl. allergiás nátha miatt nem jól funkcionáló orr nem melegíti fel és nem párásítja eléggé a belélegzett levegőt, ami az alsó légutakba kerülve irritálja az ottani nyálkahártyát. Sőt, felmerül, hogy az orr szűrő funkciója, a baktériumölő kapacitása is beszűkül, tehát még itt a fertőzés is szóba jön, bár az én véleményem szerint az allergiás nátha és az asztma vonatkozásában ez nem játszik.

- A második magyarázat szerint a fokozott hátracsorgó váladék aspirációja az, ami az alsó légúti tünetekhez vezet.

- A harmadik lehetséges út az, hogy az orrbetegség során a fokozottabban termelődő citokinek a véráramba kerülve az alsó légutakban spazmust, szűkületet okoznak.

- Végül a 4. mechanizmus reflexes, idegi történésekkel magyarázza az alsó légúti tüneteket, amit az orrban az afferens idegek hisztamin és bradikinin aktivációja vált ki. Ugyanakkor ez a reflex nem biztos, hogy valóban létezik, illetve ha igen, akkor sem biztos, hogy van érdemi jelentősége.

Szerintem elsősorban az első és a harmadik magyarázat az, ami az esetek nagy részében együttes felső- és alsó légúti tüneteket magyaráz, a második lehetséges utat csak szórványos problémának gondolom, mint hogy az utolsó teória is esetleg csak 1-1 betegnél lehet igazán a fő ok. De főleg ez utóbbi kapcsán még kiderülhetnek dolgok.

süti beállítások módosítása