a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hegmentes daVinci pajzsmirigyműtét, (TARS) Trans Axillary Robotic Surgery

2014.02.04. | VargaZs |

Címkék: pajzsmirigy daVinci robotsebészet pajzsmirigyműtét

A daVinci robot fej-nyak sebészetben történő felhasználásáról tavaly írtunk itt a blogon. Dr. Lőrincz Balázs Bendegúz, a Hamburgi Egyetem Fül-Orr-Gége Klinikájának munkatársa már korábban is segítségünkre volt a "robotvilágban" való tájékozódásban, most az általa is végzett hegmentes daVinci-pajzsmirigyműtétnek néztem utána. 

Hagyományos sebészi módszerekkel végzett pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy műtétek után, még a legkíméletesebb technika mellett is heg marad a nyakon. A betegeknek korábban nem volt választási lehetőségük, azonban most már a daVinci robot használatával létezik egy műtéti technika a TARS, amellyel látható nyaki metszés nélkül operálható a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigyek. A módszer meghatározó képviselői az eljárást kidolgozó, dél-koreai sebész Prof. Woong Youn Chung és az USA-ban elsők között alkalmazó Ronald B. Kuppersmith.

1.ábra

TARS01_1.jpg

2.ábra

TARS02_1.jpg

A hónaljban ejtett metszésből elérhető a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigyek,  így a hagyományos módszerrel végzett nyaki sebzés kiküszöbölhető, ezáltal sokkal kedvezőbb optikai eredmény érhető el. A robotkarok bevezetése egy kb. 5-7cm-es hónalj területén ejtett metszésből és egy kb. 5 mm-es mellkasi metszésből történik (1.ábra), de vannak olyan sebészek akik csak a hónaljon keresztüli metszést használják (2.ábra). A texas-i kollégák jelenleg a 4 cm-nél kisebb pajzsmirigy göbök, kis méretű papillaris rák és a follicularis rák válogatott eseteiben, ezenkívül a műtét előtt képalkotó vizsgálattal lokalizált mellékpajzsmirigy adenomákra ajánlják ezt a műtéti eljárást.

Világszerte a robot technika biztonságos alkalmazásáról számolnak be, azonban további, eddig ismeretlen kockázati tényezők adódhatnak a hagyományos sebészi módszerekhez képest. A daVinci robot fenti célra történő használta nem szerepel a hivatalos indikációk között, ezért minden betegnél egyéni elbírálás alá esik a műtét elvégezhetősége. 

 

Forrás: 

http://www.roboticthyroid.com 

http://medicalrobotics.blogspot.com 

http://www.texasentandallergy.com/content/view/140/110/ 

http://tulane.edu/som/thyroid/procedures.cfm

http://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/robotic-thyroidectomy 

kép:

http://tulane.edu/som/thyroid/procedures.cfm 

http://www.jaypeejournals.com/eJournals/ShowText.aspxID=1400&Type=FREE&TYP=TOP&IN=_eJournals/images/JPLOGO.gif&IID=118&isPDF=NO