a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Eltávolított kengyel

2014.01.23. | drHorváthTamás | 4 komment

Címkék: anatómia fül hallócsontok stapedectomia stapes

Életemben először végre sikerült egyben eltávolítanom egy stapest (kengyelt, a legbelső hallócsontot). Liktor főorvos úr mindig úgy tanítja, hogy előre-hátra, a szárak tengelyében érdemes mozgatni, nagyon finoman, akkor nem törik el, míg a merőleges mozgatásnál szinte tuti, hogy eltörik.

Le is fotóztam:

IMAG1666-1.jpg

IMAG1667-1.jpg

Elég törékeny a stapes. Általában az úgynevezett superstructura, azaz a talp felett elhelyezkedő, gótikus ívet adó szárak ás az azokon elhelyezkedő fej együtt szépen letörik a talpról. Jellemzően a talp felett nem sokkal törnek el a szárak, de persze nem mindig. Néha a váll-részen következik ez be, bár olyankor aszimmetrikus szokott lenni a törés: az egyik szár a talp felett, a másik a vállnál törik.

Nem csoda, hogy ilyen könnyen törnek a szárak, hiszen az első szár átlag 0,51 mm vastag a talp felett, míg a hátsó 0,55 mm, legalábbis korábban ilyen értékeket mértek. Az sem véletlen, hogy inkább a talp felett történik mindez, mivel a váll részen az első szár 0,07 mm-rel, a hátsó 0,1 mm-rel vastagabb, mint a talp felett.