A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Eltávolított kengyel

2014.01.23. | drHorváthTamás | 4 komment

Címkék: anatómia fül hallócsontok stapedectomia stapes

Életemben először végre sikerült egyben eltávolítanom egy stapest (kengyelt, a legbelső hallócsontot). Liktor főorvos úr mindig úgy tanítja, hogy előre-hátra, a szárak tengelyében érdemes mozgatni, nagyon finoman, akkor nem törik el, míg a merőleges mozgatásnál szinte tuti, hogy eltörik.

Le is fotóztam:

IMAG1666-1.jpg

IMAG1667-1.jpg

Elég törékeny a stapes. Általában az úgynevezett superstructura, azaz a talp felett elhelyezkedő, gótikus ívet adó szárak ás az azokon elhelyezkedő fej együtt szépen letörik a talpról. Jellemzően a talp felett nem sokkal törnek el a szárak, de persze nem mindig. Néha a váll-részen következik ez be, bár olyankor aszimmetrikus szokott lenni a törés: az egyik szár a talp felett, a másik a vállnál törik.

Nem csoda, hogy ilyen könnyen törnek a szárak, hiszen az első szár átlag 0,51 mm vastag a talp felett, míg a hátsó 0,55 mm, legalábbis korábban ilyen értékeket mértek. Az sem véletlen, hogy inkább a talp felett történik mindez, mivel a váll részen az első szár 0,07 mm-rel, a hátsó 0,1 mm-rel vastagabb, mint a talp felett.

süti beállítások módosítása