A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

E-patient Dave Budapesten: hadd segítsenek a betegek!

2013.11.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: internet

E-patient Dave.jpg

Bár nem fül- orr- gégészeti téma, nem tudok szó nélkül elmenni Dave deBronkart, azaz E-patient Dave Meskó Berci által szervezett budapesti látogatása mellett. Dióhéjban annyit kell róla tudni, hogy 2007-ben multiplex áttétes (tüdő, combcsont, koponyacsont) veserákot diagnosztizáltak nála, és a szerencsén kívül annak köszönheti a túlélést, hogy a saját kezébe vette a sorsát, az interneten kinyomozta többek között más betegek segítségével, hogy mi az a kezelés, amiben a tudomány mai (akkori) állása szerint bízhat, hol, és kinél érdemes a kezelést végezni, végül azt sikeresen abszolválta. Az ő története a jövő egészségügye, vagyis ez már a jelen, mint a példa mutatja. Egy beteg, aki jól használta az interneten található információt, és együttműködve a betegtársaival és az orvosaival, megbirkózott a betegségével. Az ő története mindenkinek tanulság, orvosoknak, betegeknek, és leendő betegeknek is, hiszen egyszer mindenki beteg lesz, egyszer mindenki szembesül az egészsége törékenységével.

Mi nekem a tanulság?

Az interneten minden információ szabadon hozzáférhető, beteg és orvos számára is. Csak annyi a különbség az orvos és a beteg között, hogy a beteg nem tudja okvetlen jól értékelni az információt, és nincs gyakorlati tapasztalata. Viszont az információ helyes értékeléséhez, és a gyakorlati tapasztalatokhoz igenis szükséges az orvosok 6 év egyetemi képzése, utána az átlag 5 év szakképzés, majd az élethosszig tartó további tanulás.

Bizonyos egészségügyi kérdésekben a jól informált beteg akár tájékozottabb is lehet, mint a kezelőorvosa. Ez nem jelenti azt, hogy helyet cserélhetnek, mert az adott szakterület többi 99,9%-ában, vagy az adott szerv élettanában az orvos többet tud a betegnél. De a beteg ma már nem biztos, hogy csak okoskodik, hanem egyértelműen segítheti a kezelést, ezért az orvosnak meg kell hallgatni a beteget, nem pedig leinteni. Sőt, a láthatóan jól együttműködő beteget meg lehet kérni, hogy segítsen nekünk információt keresni a megoldatlan bajára. Ugyanakkor az interneten nagyon sok felesleges, használhatatlan, sőt téves, esetleg kifejezetten káros információ is van. Tehát ha egy beteg sokat olvas az interneten, még nem biztos, hogy képes érdemben együttműködni az orvossal.

A paternalista orvoslásnak vége, illetve vége kell, hogy legyen. Most az együttműködő orvoslás kell, hogy eljöjjön. Ehhez az orvosoknak és a betegeknek is alkalmazkodni kell.

süti beállítások módosítása