Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum akut gégegyulladásra

2013.04.14. | drHorváthTamás |

Címkék: antibiotikum gége streptococcus makrolidok moraxella haemophilus antibiotikum rezisztencia gégegyulladás akut

Megint sikerült belefutnom az evidenciák világában egy már-már szokásos faramuci helyzetbe. Megjelent egy Cochrane Review az akut gégegyulladás kezeléséről, egész konkrétan arról, hogy szükséges-e az antibiotikum.  Általában az olvasást a végével szoktam kezdeni, hogy mi a következtetés. Itt is ezt történt, és idemásolom az author's conclusion-t, mert ez volt az első percepcióm a cikk kapcsán a témáról:

"Antibiotics appear to have no benefit in treating acute laryngitis. Erythromycin could reduce voice disturbance at one week and cough at two weeks when measured subjectively. We consider that these outcomes are not relevant in clinical practice. The implications for practice are that prescribing antibiotics should not be done in the first instance as they will not objectively improve symptoms."

Egyet lehet-e érteni vele? Abszolút. A heveny gégegyulladások nagy része virális eredetű, nem kell mindenkinek helyből antibiotikumot adni. Ez nem azt jelenti, hogy soha sincs szükség antibiotikumra, de nem kell minden esetben azzal kezdeni. Viszont amellett, hogy teljesen azonosulni tudok a konklúzióval, az absztraktot elölről elolvasva két szempontból is felmerül némi probléma. Egyrészt az evidenciák szintjén próbál meg következtetéseket levonni, ehhez képest összesen két kutatás felelt csak meg a bevonási kritériumoknak, ami alapján evidenciát felállítani nem lehet. Ez persze nyilvánvaló, és egy mondatban ők is elismerik ("We consider that these outcomes are not relevant in clinical practice"), de a cikk sugallata, összképe mégsem ez. Jó, mondjuk ez csak pszichológia, de akkor is. A másik számomra érdekes dolog, hogy két olyan antibiotikumos study-t sikerült megtalálni, amik kapcsán fül- orr- gégészetileg nem éppen a legjobb szereket vizsgálták, legalábbis egy ilyen betegséget illetően. Az egyik az  erythromycin, ami rezisztencia ügyben nem áll túl fényesen a lehetséges kórokozók között (rezisztencia: Streptococcusok, Moraxella, Haemophilus), a másik pedig a penicillin v, aminek az indikációja lényegében a Streptococcusokra, esetleg Staphylococcus aureusra korlátozódott. Jó, ez utóbbi még érthető, mert ezzel a legveszélyesebb Streptococcus pyogenest ki lehet védeni, de a többit nem.

Szóval egyik oldalról örülök, hogy a szájízemnek megfelelő következtetés került leírásra, másik oldalról viszont furcsállom az odavezető utat.