A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Thromboemboliás profilaxis a fül- orr- gégészetben

2012.10.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: vérzés belgyógyászat aneszteziológia általános fül orr gégészet antikoagulálás thromboembolia profilaxis

"Fül- orr- gégészet és az aneszteziológia kapcsolódási pontjai" címmel tartottam előadást ma délben a Bajcsy Kórházban, ahol elsősorban a kórházban 1-2 éve kialakított Aneszteziológiai Ambulancia működése kapcsán szerzett tapasztalatokból szervezett továbbképzést Völgyes Barbara Főorvosnő. Volt egy hát mondjuk úgy kényes pontja az előadásomnak, méghozzá a fül- orr- gégészeti betegek thromboemboliás profilaxisa. Azért sikamlós ez a kérdés, mivel a hatályos 2010-es, akkor még Egészségügyi Minisztériumnak hívott hivatal szakmai irányelve, "A thromboemboliák kockázatának csökkentése és kezelése" nem tartalmaz semmi használhatót a fül- orr- gégészetre vonatkozóan. Kb. 10 sor szól a mi területünkről, aminek a lényege, hogy mivel nincs elég 1/a evidencia kutatás a témában, ezért nem lehet állást foglalni. Ami azt jelenti, hogy magunknak kell kitalálni, hogy mi legyen. Ehhez lehet, sőt kell más műtétes szakmákból (sebészet, urológia, nőgyógyászat, szemészet) analógiákat keresni, ami segíthet a saját utunkat megtalálni.

A fül- orr- gégészetben azért létfontosságú az adekvát, nem túlzott, nem felesleges antikoagulálás, mivel nagyon sokszor parenchymás, vérzékeny szervekben vagy azok mentén (pl. parotis, pajzsmirigy), vagy szinte csak mikroszkóppal áttekinthető, parányi üregrendszerekben (pl. középfül) kell operálnunk úgy, hogy közben vitális ideg- és érképleteket kell megkímélnünk. Nyilván erre a belgyógyászati válasz az, hogy nincs felesleges antikoagulálás, de azt hiszem talán érthető, hogy mire gondolok. Ha nagyon vérzik a műtét során a beteg, az például önmagában megnyújtja a műtéti időt, ami növeli a thromboembolia kialakulásának kockázatát. Figyelembe véve egyébként az általános sebészeti thromboemboliás rizikó-besorolásokat, akkor a fül- orr- gégészeti műtétek elsősorban kis- és közepes rizikójú műtéteknek tekinthetők. A két csoport között azonban nagy különbség az, hogy míg a kis kockázatú műtétek esetén nem szükséges automatikusan thromboemboliás profilaxis (ha csak magát a műtétet nézzük), addig a közepes műtétek esetén viszont szükséges. Igen ám, de például a fül- orr- gégészeti betegek -leszámítva a nagyobb onkológiai beavatkozásokat- szinte rögtön a műtét után fennjárók, ami csökkenti a trombózishajlamot, és általában nem történik nagy trancsírozás sem.

Végül is, a fentieket figyelembe véve konszenzusként az anesztéziával a következőben maradtunk:
- Az onkológiai betegek automatikusan kapnak thromboemboliás profilaxist
- Az egyéb, műtéttől független thromboemboliás kockázati tényezőkkel élők is automatikusan kapnak
- A többi beteg automatikusan nem, csak egyéni mérlegelés alapján részesül profilaxisban

Ez így mindjárt pofásnak néz ki, van iránytűnk, és nem csorbul a személyre szabott gyógyszerelés kérdése sem. Mindenféle javaslatot, kiegészítést kommentben várnék ide.

A prezentációm egyébként ITT érhető el.

süti beállítások módosítása