A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

EAONO2012 - 5 tipikus fúrási hiba

2012.09.03. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét

Az Ugo Fisch tanítvány és utód Thomas Linder Professzor központi figura volt a kurzuson. Tartott egy cadaver bemutatót majd egy előadást is a lateralis koponyaalapi sebészetről, az előbbi keretében tökéletesen és gyönyörűen szétfúrt egy temporalis csontot. Nem hiába a Fisch iskola! A koponyalapi sebészet mellett egy szimplább műtéttechnikai instrukciós kurzusa is volt a csontfúrásról. Itt külön kiemelt 5 tipikus fúrási hibát, amire nagyon érdemes figyelni, mivel nagyon sok minden múlhat a technikai hibákon. Persze a szövődmény messze a legrosszabb, ami történhet, pl. dura-, facialis-, vagy labyrinthsérülés, de az sem mindegy, hogy mennyi ideig tart a műtét, illetve hogy tönkretesszük-e a több százezer vagy millió forintos műszert, vagy sem.

Linder az alábbi 5 tanáccsal állt elő, amik a leggyakoribb fúrási problémák elkerülésében segítenek:

- A vágó fúró feje mindig legyen rövid, max. 1 cm-re lógjon ki a kézidarabból. Minél hosszabb, annál nagyobbat üt, annál könnyebb vele melléfúrni.

- "Take your time, don't hurry!" - Sohasem szabad kapkodni. A nagy sietség sokszor pont az ellenkezőt okozza, később korrigálni kell, ezért végül is hosszabb lehet a műtét. Nem mellesleg a kapkodás legtöbbször nem jelent alapos munkát, és veszélyesebb is

- Fúrás közben maradjunk a csonton! Holt idő, ha csak egy irányban fúrunk. Ez alól kivétel az antrum megnyitása után az incus feltárása, akkor egyértelműen csak bentről kifelé szabad fúrni.

- Próbáljunk egyhuzamban minél hosszabb ideig fúrni! Ha pár másodpercenként mindig abbahagyjuk a fúrást, hogy megnézzük, hol állunk, külön beleszívunk az üregbe, akkor mindig kiesünk a ritmusból, ami töredezetté, kínlódóssá teszi a fúrást.

- Mindig a fúró equatorával dolgozzunk, ne a végével! Ott egyszerűen nincs él, nem haladunk.

süti beállítások módosítása