A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Klebsiella pneumoniae dominál a cukorbetegek és az ázsiaiak mély nyaki fertőzéseiben

2012.07.25. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: nyak fertőzéses betegségek mély nyaki fertőzés Klebsiella pneumoniae

Keresgéltem cikkeket a mély nyaki fertőzések mikrobiológiájához -amiről egyébként már volt szó itt a blogon is-, és találtam egy érdekes dolgot. Mint azt korábban is írtam, jellemzően a gram pozitív aerob és az anaerob kórokozók vezetnek mély nyaki fertőzésekhez, a gram negatív aerobok jóval ritkábban. Viszont egy Otolaryngology and Head and Neck Surgery tanulmány szerint cukorbetegség esetén ez már nem igaz, ugyanis ott elsősorban Klebsiella pneumoniae áll a háttérben. A Klebsiella rendszeresen okoz felső légúti betegségeket, de a főleg fogászati- és garatgyulladások kapcsán kialakuló mély nyaki fertőzésekre ez a kórokozó abszolút nem jellemző, legalábbis ami az egyébként egészséges embereket illeti. Viszont a cukorbetegség mind a lokális mind a szisztémás immunfunkciót annyira befolyásolja, hogy abszolút belefér az is, hogy teljesen más típusú kórokozókkal kelljen számolni, ami az antibiotikumválasztást befolyásolhatja.

De nem csak a cukorbetegeknél gyakori a Klebsiella fertőzés. Meglepő módon a mély nyaki fertőzések mikrobiológiája jelentős földrajzi különbségeket mutat, ugyanis a Singapore Medical Journal cikke szerint Ázsiában eleve gyakoribb a Klebsiella fertőzés. Ha nem is az esetek felében, de egyes felmérések szerint több, mint 1/3-ában Klebsiella a kórokozó. Ez az európai vagy amerikai 1-2%-hoz képest (kivéve cukorbetegek, ugye) nagyon fontos különbség. Hogy ez most helyi probléma, vagy az ázsiai népesség genetikája határozza meg, azt nehéz lenne megmondani. Ha az utóbbi a fő ok, akkor ez akár Magyarországon is fontos információ, hiszen hazánkban is egyre több ázsiai származású ember él, és ha náluk alakul ki mély nyaki fertőzés, akkor nem szabad elfelejtkeznünk a Klebsielláról.

süti beállítások módosítása