A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A CRP mérése csökkenthetné az antibiotikum felírást arcüreggyulladásban

2012.06.01. | drHorváthTamás |

Címkék: antibiotikum crp arcüreg melléküregek melléküreggyulladás akut

Mint arról már korábban írtam, az esetek jelentős részében teljesen felesleges antibiotikumot adni arcüreggyulladásra, ugyanis sokszor vírus okozza, de legalábbis nem gyorsítja meg a gyógyulást az antibiotikum. Viszont a klinikai megjelenés alapján történő találgatáson túl (mióta tartanak a panaszok, van-e láz, gennyes-e az orrváladék, stb.) lenne igény valami olyan objektív diagnosztikus módszerre, ami segíthet a virális és a bakteriális eredet elkülönítésében. Ilyen lehetne akár a C-Reaktív Protein (CRP) mérése, amiről nemrég volt már szó itt a blogon.

A Family Practice nevű háziorvosi újságban jelent meg nemrég egy cikk a témában, és hát igazolta a feltevést: azok a háziorvosok, akiknek módjában állt CRP-t nézni az akut arcüreggyulladásban szenvedő betegeknél, szignifikánsan kevesebb antibiotikumot írtak fel. Ez tényleg nagyon hasznos segítség, mert mint arról már számtalanszor írtam itt, a felesleges antibiotikum felírás növeli a baktériumok rezisztenciáját az antibiotikumokkal szemben, potenciális mellékhatásokat okozhatunk a betegeknek, a pénztárcát sem kíméljük, sőt, gyermekek esetében akár az allergiára való hajlamot is erősíthetjük ezzel (lásd ITT).

A CRP mérése viszont felvet egy problémát azon túl, hogy persze ez sem egy 100% szenzitív vizsgálat, és valami minimális költsége ennek is van (persze minek nincs...). Arról van szó, hogy a klasszikus orvoslás szerint eggyel több vizit lenne szükséges a gyógyuláshoz, mert így adott esetben csak második nekifutásra kaphat antibiotikumot az, akinek tényleg szükséges. Természetesen a telefon és az internet világában ez egy álprobléma. El lehet látni a beteget recepttel, aki érdeklődik telefonon/emailen az eredmény iránt, és legfeljebb csak akkor vátja ki az antibiotikumot. Tiszta sor. Végre ilyen kort élünk.

süti beállítások módosítása