A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Gyermek mandulaműtét aznapi hazamenetellel: a francia vonal

2012.01.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandulaműtét gyermek fül orr gégészet torokmandula

Amióta gazdasági szempontok kerültek előtérbe a gyógyításban, mindenfajta beavatkozás kapcsán próbálkozások történnek a drága ellátás csökkentésére. Magyarul a beteget próbáljuk minél előbb hazaküldeni a kórházból. Erre a tendenciára nagyon jó példa a mandulaműtét. Nem is volt olyan nagyon régen, hogy egy mandulaműtét után akár egy hétig is benn feküdt a beteg a kórházban. Hazánkban manapság ez egy éjszakára redukálódott a legtöbb helyen. A beteg reggel bejön, a mandula kikerül, aznap ott alszik, és másnap mehet is haza.

Tőlünk nyugatabbra még ennél is komolyabb redukció zajlik. Például egyes országokban a mandulaműtétek nagy része aznapi hazamenetellel történik, például Belgiumban, ahol még a gyermekek esetében is így zajlik a mandulaműtétek 93%-a, de az USA-ban is 89% ez az arány. Ezek az adatok egy az elmúlt 7 év tapasztalatait összegző francia tanulmányból származnak, amihez egy friss Journal of Pediatrics cikk kapcsán jutottam el.

A franciák 2005-ben fektették le ennek az alapjait, és a következők faktorok dönthetnek arról, hogy a kis beteg aznap haza is mehet:
- 3 évesnél idősebb a gyermek
- rizikót jelentő légúti betegség hiánya
- véralvadási zavar hiánya
- nincs súlyos alvási apnoe betegség
A hazamenetel akkor kivitelezhető, ha a gyermek jól van, és mind az operáló orvos, mind az altatóorvos, mind a szülő együttesen elfogadható opciónak tartja azt.

Konkrétan ez a francia kutatás egyébként 276 kvázi járóbeteg gyermek mandulaműtétet elemeztek ki. Az esetek 2.1%-ban volt szükség mégiscsak arra, hogy a gyerkőc ott maradjon a kórházban, aminek nagyrészt vérzés volt az oka, összesen 1.4%-ban. A későbbi posztoperatív szakban is pont ugyanezek a számok jöttek ki: 2.1%-ban volt szükség szövődmény miatt kórházi befekvésre, aminek a 2/3-a vérzés miatt történt. A végén ők oda konkludáltak, hogy a jól kiválasztott populációban igenis sokkal jobb, ha aznap hazamegy a gyermek.

Ki mit gondol erről itthon? Esetleg külföldön dolgozó kollégák milyen saját tapasztalattal rendelkeznek?

(Csak a korrektség kedvéért: ezt hívhatjuk egynapos sebészetnek, mindegy, a lényeg, hogy a beteg már otthon alszik éjszaka. A franciák 8 órát tartják ott a betegeket műtét után, legalábbis a cikk szerzői.)

süti beállítások módosítása