A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A fültőmirigy (parotis) nem létező lebenyei

2011.09.02. | drHorváthTamás |

Címkék: fültőmirigy parotis

Ha fültőmirigy (parotis) daganatról van szó, biztosan szóba kerül a felületes vagy mély lebeny kérdése, ugyanis nem mindegy, hogy melyik lebenyben helyezkedik el a daganat. Felületes lebeny jóindulatú daganat (pl. pleomorph adenoma, Warthin tumor, stb.) esetén elég lehet csak a felületes lebenyt kivenni, míg mély lebeny tumornál az egész mirigyet el kell távolítani. Miközben a parotisnak nincsenek is lebenyei...

A parotis lebenyek gyakoratilag virtuális lebenyek. Valójában az arcideg -amely keresztülfúrja magát a parotison- az, ami kettéosztja a mirigyet, és a tőle felületes mirigyrészt felületes, míg a befelé esőt mély lebenynek hívjuk. Nem szabad ide tokos, kötőszövetes, vagy bármi más valódi elválasztást képzelni! Mi magunk alakítjuk ki a felületes lebenyt azzal, hogy az arcideg főtörzsét keressük meg először, és a mentén haladva, az attól kifelé eső részt eltávolítjuk. Muszáj az ideg felkeresésével kezdeni a műtétet, mert csak ott vághatunk, ahol nem fut idegszál, ahhoz pedig először látnunk kell, hogy merre fut az ideg. Ami persze minden embernél máshogy megy, csak pár főbb pontban van megegyezés...

Szóval a parotis felületes lebeny eltávolítás az azt jelenti, hogy először kell csinálnunk két lebenyt, és a mélyet bennhagyjuk.

süti beállítások módosítása