A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Vérömleny a gégében és garatban vérhigító túladagolás miatt

2011.08.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: gyógyszerek gége garat

A szájüregben, garatban, gégében nem ismeretlen fogalom a vérömleny. Kialakulhat intubálás következtében, de a garatot, gégét ért trauma, vagy műtét is vezethet ide. Most viszont relatíve rövid idő alatt két olyan esettel is találkoztam a Bajcsy Kórházban, ahol kifejezett nyelési, sőt légzési panaszokat okozó vérömleny alakult ki a garatban és a gégében csak úgy.

Természetesen csak úgy nem keletkezik az emberben vérömleny, viszont ezeknél a betegeknél az előzményben nem szerepelt semmi olyan esemény, pl. altatás vagy baleset, ami magyarázta volna az állapotot. Viszont mindkét beteg szedett vérhigító gyógyszert, és mikor megtörténtek a laborvizsgálatok, akkor kiderült, hogy mindkettőjüknek mérhetetlenül magas a véralvadást jól jellemző INR érték (>9). Ez azt jelzi, hogy a két beteg véralvadása, legalábbis a molekuláris kaszkád egyik pontján kevesebb, mint 5%-on működött. Tehát simán lehet, hogy nekik a szilárd étel elfogyasztása okozta nyomási trauma vezetett a garat- és gégehematoma kialakulásához, ami meglehetősen riasztó dolog.

Az egyik beteget intubálni is kellett aztán, de akkor lett volna nagy probléma, ha nem sikerül a tubust bevezetni. Hiszen akkor egy közel zéró véralvadású betegnél gége-, esetleg légcsőmetszést kellett volna kivitelezni, ami igen komoly vérzéssel járt volna, akár fatális kimenetellel. Szerencsére ez nem következett be, és már mindkét beteg jól van. Ha légútbiztosítás kellett volna sikertelen intubálás mellett, akkor én inkább a kisebb trauma miatt conicotomiára (gégemetszés) szavaztam volna, és K vitamin védelemben, valamint friss fagyasztott plazma mellett -a vérhigítót persze elhagyva- később, mondjuk másnap konvertáltam volna tracheotomiává (légcsőmetszés).

Egyébként minden egyéb vérzékenységgel járó állapot (pl. hemophilia) vagy hematológiai betegség (pl. akut myeloid leukaemia, immun thrombocytopeniás purpura, polycythemia, stb.) is okozhat hasonló problémát.

süti beállítások módosítása