A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Melléküregi mucocele

2011.07.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: homloküreg arcüreg melléküregek rostasejt betegségekről részletesebben

Az előző, a homloküreg műtéteinek történetéről szóló bejegyzésben többször is emlegettem a mucocele kifejezést, miközben arról, hogy az micsoda, még nem is volt szó a blogon. A mucocele egy hámmal kibélelt, nyákkal teli tömlő, ami azért jön létre, mert valamilyen oknál fogva gátolttá válik az adott helyen termelődő nyák elfolyása. Gyakran a szájüregi nyálkahártyán (alsó ajak belfelszíne, pofa belső felszíne, szájfenék) alakulhat ki, de előfordul az orrmelléküregrendszerben is -elsősorban a homloküregben (>50%) és a rostákban, illetve az arcüregben-, ha lezáródik azok kivezetőnyílása.

A melléküregrendszeri mucocele-k kialakulásának oka sokszor korábbi műtét okozta hegesedés, ezen kívül létrejöhet trauma következtében, vagy anatómiai okok miatt is, vagy akár csak simán gyulladást követően. A mucocele lehet néma, tünetekkel nem járó, véletlenül felfedezett, de persze panaszokat is okozhat. A lezárt tömlő ugyanis általában lassan, de folyamatosan nő, majd miután kitölti a rendelkezésére álló teret, az eredeti üregnél is nagyobbra nőhet, elvékonyítva a szomszédos csontfalakat. Attól függően, hogy hol helyezkedik el, nyomási tüneteket okozhat. Homloküregi mucocele kapcsán homloktáji fejfájás, hátsó rostákban lévő mucocele esetén akár szemmozgászavar is felléphet. Az arcüregi mucocele sokszor orrdugulást okoz, ha a belső arcüregi falat bedomborítja. Az arcüregi mucocele egyébként abban különbözik a retentios cystától, hogy az üreget a cystával ellentétben mindig kitölti. A mucocele bennéke el is fertőződhet, ilyenkor pyocele-ről, vagy muco-pyocele-ről beszélünk, és akut fertőzéses panaszok is kialakulhatnak, pl. láz.

CT-n homogén kitöltöttségként jelenik meg a mucocele, MRI képe a nyák fehérjetartalmától függően időben is változhat. Kontrasztanyagos MRI-n a tömlő epitheliumborítása hyperdenz lesz a bennékhez képest.

A mucocele-k műtéti úton oldhatók meg, bár ismert, hogy néha spontán is fel tudnak szívódni.

süti beállítások módosítása