A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mandulacsonk

2011.05.09. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandulaműtét szövődmények garat mandula körüli tályog betegségekről részletesebben torokmandula

A mandulacsonk egy darab nyirokszövet, ami műtét után visszamarad a mandulaágyban. Fül- orr-gégészként az ember relatív gyakran találkozik vele, de ez szerencsére tényleg relatív. Csonkmentes sebágy nagyságrendekkel több van, mint amennyi a valós csonk.

Csonk ott maradhat egyrészt azért, mert az amúgy tokkal bíró torokmandulákat nem sikerül a tok mentén kipreparálni valamilyen okból. Pl. korábban mandulakörüli tályogja volt a betegnek, és minden mindennel összehegesedett. De szerintem ez a ritkább. Jóval gyakoribb oka a csonknak, hogy a mandula valójában ritkán van teljesen körbevéve tokkal, legalábbis sebészi tokkal, csak kb. 80-90%-ban. A felső részével sosincs gond, ott mindig van tok, de az alsó pólusa sokszor simán átmegy a nyelvgyökbe, illetve akár a garat oldalfalába is belesugározhat. Emiatt, miután a felső pólustól kezdve szépen kifejtettük a mandulát, alul valahol egy megálmodott mesterséges határral vagyunk kénytelenek azt mondani, hogy itt a vége. Túlságosan mélyre pedig nem érdemes menni, mert nagyon könnyen rá lehet szaladni a tényleges nyelvgyökre, ami aztán iszonyatosan tud vérezni, még inkább utóvérezni. Emiatt néha inkább kicsit ráhagyunk az alsó pólus környékén, és akkor abból lehet később valódi csonk. Ez a fajta csonk a fentiek miatt mindig a sebágy alsó pólusából lesz, és ebből szerintem sokkal több van, mint a "nem-alsó-pólus-csonk"-ból.

Mindenesetre önmagában a csonk megléte nem jelent problémát, viszont néha persze benne is kialakulhat krónikus gyulladás, és akkor ki kell venni. De a nyelvgyök az továbbra is nyelvgyök, egy csonkműtét során is lehet olyan vérzés, mint az első mandulaműtétnél. De legalább hamarabb gyógyulnak a betegek, mivel kisebb a sebágy.

süti beállítások módosítása