A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Open Medical Seminar - Salzburg live 2. - Allergia, gyermekkori légúti szűkületek

2010.11.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia asztma gége hangszalag gyermek fül orr gégészet hangszalagbénulás choanalis atresia open medical seminar 2010



Tegnap bejelentkeztem Salzburgból, most folytatom a beszámolót. Ma először az allergiás nátháról és az asztmáról volt szó, másfél órán keresztül, ami mindenképpen említésre méltó. Az előadó Gerd Rasp volt, aki a helyi szervezők, a Paracelsus Orvosi Magánegyetem professzora. Az előadása végére kissé elfáradtam a sok study adattól, illetve a különböző publikációk elemzésétől, mégis nagyon sok fontos dolog elhangzott. Ezek nagyrészt nem újdonságok, de sohasem lehet elégszer olvasni róla.
Ömlesztve:

- Kisgyermekeknél, visszatérő középfülgyulladás esetén mindig gondolnunk kell az allergiára is.
- Gyermekkorban általában nehezebb Prick tesztet elvégezni, ezért egyszerűbb lehet a vérből IgE teszt elvégzése egy egyszeri vérvétellel. Az is megengedett, hogy kvázi tesztképpen kapjon anthisztamint a gyermek, ha felmerül az allergia gyanúja.
- Allergiát provokálhat más tényező is az allergéneken kívül, például vírusfertőzés, de gyógyszer is. Gerd Rasp szerint szinte az összes magasvérnyomásra adott gyógyszer esetén megfigyeltek már allergiaprovokatív hatást.
- A professzor nem nagy rajongója a conjuctiva provokációs tesztnek. Szerinte inkább felesleges, és a betegek nem igazán tolerálják.
- Allergia esetén mindig fontos az asztma kivizsgálása, kizárása, mivel ezek nagyon sokszor kéz a kézben járnak (20-80%). Néha az asztma csak egy nem múló köhögés formájában jelentkezik, nem kell, hogy fulladjon a beteg. De akkor is asztma, és annak megfelelően kell kivizsgálni és kezelni.


A másik nagyon jó előadást Vikash K. Modi tartotta, aki gyermek fül- orr- gégész a New York - Presbyterian kórházban, és elsősorban légúti problémákkal, szűkűletekkel foglalkozik. Pont azért tartom jónak az előadását, mivel én nem nagyon kezelek ilyen betegeket, és mégis, számomra is nagyon érthető és érdekes volt az előadás.
Beszélt arról, hogy ha choanalis atresia-ban szenved a gyermek, azaz az orrüreg hátsó része nem átjárható a garat felé, akkor mindenképpen gondoljunk a CHARGE szindrómára. Ugyanis a choanalis atresia mellé társulhat szem-, szív-, fül-, és húgyúti betegség is, valamint mentális retardatio. Szintén kiemelte a táplálkozási tünetek meglétét vagy hiányát légúti szűkület esetén. Ez pedig azért fontos, mert indirekt, de mégis jól érzékelhető jele lehet a légúti szűkületnek. Ugyanis a gyermekek esetében (is) fontosabb a levegő, mint a táplálék, ezért ha nem kap levegőt evés közben, akkor nem fog annyit enni, vagy szinte semennyit sem. Tehát ha nem gyarapodik, kapkodva, keveset szopik, akkor gondolni kell légúti szűkületre is.
Egyébként nem is gondoltam volna, de a csecsemőkori légúti szükületek oka 20 %-ban hangszalagbénulás, ezen belül 30 %-ban kétoldali a bénulás. Én például a subglotticus stenosist, azaz a gége alatt közvetlenül jelentkező szűkületet sokkal gyakoribbnak gondoltam, de az csak 15%-ban az ok.


Holnap lesz végre melléküregsebészet és fülsebészet, cholesteatoma is. Ahogy néztem, ez lesz a legjobb nap, legalábbis ami engem leginkább érdekel.

süti beállítások módosítása